Ahány régió, annyi élményt kínál

2022.06.12. 08:00

Horvátország: tele élménnyel

Horvátországot tíz régióra osztják: Zágráb városa mellett Közép-Horvátország, Szlavónia, Lika-Karlovac, Isztria, Kvarner és Dalmácia. Dalmáciát további öt régióra osztják Zadar, Sibenik, Split és Dubrovnik központtal. Az 1244 kisebb-nagyobb szigettel a horvátok mondhatják magukénak a mediterráneum második legnagyobb szigetvilágát. Leglátogatottabb városai Dubrovnik, Rovinj, Porecs, Split és Zagráb.

Borsányi Bea

Splitben bejárhatjuk Diocletianus palotáját is

Forrás: Shutterstock

Ahány régió, annyi élményt kínál. Zágráb klasszicista és szecessziós homlokzataival teli történelmi városközpontjával, nyüzsgő utcáival, tereivel, szökőkútjaival, valamint parkjaival Európa egyik legzöldebb városa. Közép-Horvátország megannyi tündérmesébe illő látkép: impozáns kastélyok és kúriák, közöttük a Zrínyiek és az Erdődyek egykori otthona. Szlavóniában a Kopácsi-rét, Európa egyik legnagyobb kiterjedésű láptere mintegy 300 madárfajjal. Nikola Tesla, a világhírű tudós és fizikus szülőhelye, Smiljani Lika-Karlovacban található, de ugyancsak ebben a régióban vannak a varázslatos Plitvicei-tavak. Isztria városaiban a történelem varázslatos emlékeivel találkozhatunk. A Kvarner régióbeli Opatija a horvát turizmus bölcsője: 1844-ben itt épült meg az első horvát szálloda, s ezzel Abbázia lett a Monarchia egyik legkedveltebb üdülőhelye. A Zadar régióban megismerhetjük a tenger lenyűgöző erejét, amely Pag híres sólepárlóiban, Zadar tengeri orgonájában vagy a Dugi Otok-szigeten lévő Telašćica impozáns szikláiban köszön vissza. Šibenik legemblematikusabb látványossága az ezeréves Szent Jakab-székesegyház, amelyet kizárólag Brač és Korčula szigeteiről származó kőből emeltek, építése több mint egy évszázadig tartott. Splitben ma is bejárhatjuk Diocletianus császár 4. században épített városát.

A legdélebbre fekvő Dubrovnik pedig az Adria gyöngyszeme, a világörökség része, melyről azt mondják, történetét a leghitelesebben saját maga meséli el.

A fentieken túl számtalan látnivaló, természeti csodák, gasztronómiai kalandok és sportolási lehetőségeket kínál Horvátország az utazóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!