Alapítását 1147-re teszik

2019.04.07. 13:00

Felfedezésre csábító város: Maribor

A kvízjátékok egyik milliókat hozó kérdése, hogy hol található a világ legöregebb szőlőtőkéje? Aki a helyes választ tudja, a nyereményből biztosan elutazhat a helyszínre, a szlovéniai Mariborba, ahol még napjainkban is az egyik legnagyobb attrakció a szüret, a több mint négyszáz éves szőlőtőkén termett szőlő leszedése.

Osváth Sarolta

A város hangulatát természetesen a szélesen, lassan folyó Dráva határozza meg, már csak azért is, mert a települést két részre, az óvárosra és az új városrészre osztja

Fotó: Wikimedia Commons

Szlovénia a szomszédunk, a sok tekintetben közös történelmünk ezer szállal összeköt bennünket, de ha turistaként érkezünk, mégis tartogat meglepetéseket. Bár területe éppen egyharmada hazánkénak, mégis tele van egyedi és különleges látnivalóval. Maribor például egyike a felfedezni való vár1osoknak, ahová ráadásul viszonylag rövid utazással eljuthatunk, hiszen az A5-ös autópályán a Muravidéken át nincs messze (90 kilométer) a magyar határtól, de Graz felől is lehet érkezni, az A1-es autó pályán.

Maribor a szlovén Alsó- Stájerország legnagyobb városa, Szlovéniában pedig a második a főváros, Ljubljana után. A német nyelvterület határán fekszik, egykor a történelmi Stájerország része volt. A Dráva partján, a Pohorje hegy lábánál elterülő város története rendkívül gazdag és fordulatos, alapítását 1147-re teszik, ekkor emelték az osztrák grófok Markburg várát, a magyar támadások elleni védekezésül. Már 1204-ben vásárvárosként jegyezték, majd évszázadokig a Habsburg Birodalom része volt. Ma is az ország fontos gazdasági és kulturális központja, katolikus érseki székhely és egyetemi város, lakóinak száma meghaladja a 100 ezret.

Maribor ideális úti cél egy hosszú hétvégére vagy néhány napos városnéző kikapcsolódásra, de akár síeléssel vagy tengerparti nyaralással, kerékpártúrával is összeköthető. A város hangulatát természetesen a szélesen, lassan folyó Dráva határozza meg, már csak azért is, mert a települést két részre: az óvárosra és az új városrészre osztja. Az óváros – mintha egy bájos osztrák városka központjában sétálgatnánk – tele van kávézókkal, kiülős éttermekkel, turistákkal, a közeli egyetem fiataljaival. A forgalmas városközpontban található az 1478–1483 között Frigyes császár által építtetett fényűző maribori kastély, ez az egyik legjelentősebb műemlék, érdemes végigjárni a gyönyörű termeket, lenyűgöző a gyönyörű bútorokkal berendezett ünnepi terem, ahol értékes festményritkaságok is láthatók. A teremben 1874-ben Liszt Ferenc adott koncertet. Emlékezetes a barokk Loretska-kápolna és egy csodálatos rokokó lépcső is 1759-ből. A kastély rangjának alátámasztására számon tartják, hogy számos illusztris személyiség tett itt látogatást, többek közt Mária Terézia, I. Lipót, VI. Pius pápa és a későbbi I. Pál orosz cár is.

A város hangulatát természetesen a szélesen, lassan folyó Dráva határozza meg, már csak azért is, mert a települést két részre, az óvárosra és az új városrészre osztja
Fotó: Wikimedia Commons

Nem szabad kihagyni a Keresztelő Szent János-székesegyház impozáns, 13. századi épületét (Slomskov tér), az eredeti román karakterét később gótikusra változtatták, a szentély a 14., a központi templomhajó a 15. század jegyeit viseli. A mennyezetről lelógó csillárt 1686-ban készíttették a város adományozó céhei, és a mesterségek címereivel díszítették.

Érdemes az 57 méter magas, 18. századi harang toronyba is felmenni, csodálatos panoráma tárul elénk. S ha már templomoknál járunk, látogassunk el Maribor régi zsidó negyedébe, a Glavni tér közelében találjuk a 15. századból (vagy még korábbról) származó zsinagógát, amely jelenleg különböző kulturális eseményeknek ad otthont, mellette áll az egykori rabbi háza, a talmud iskola és feltehetően egy régi temető, valamint lefelé, a Dráva felé a régi rituális fürdő. A Glavni tér egyébként a város főtere, ahol a történelem és a jelenkor nyüzsgő-pezsgő élete egybefolyik. Itt láthatjuk a régi városmag gyönyörű épületeit, a városházát és az Aloysius- templomot, valamint Maribor első sörfőzdéjét. Már 1315-től kezdve ez volt a vásártér, a helyi termelők ma is itt kínálják friss portékáikat.

Maribor ideális úti cél egy hosszú hétvégére vagy néhány napos városnéző kikapcsoló- dásra
Fotó: Wikimedia Commons

A Lent nevű városrész ugyancsak különleges, ám az eddigiektől eltérő atmoszférát áraszt: tulajdonképpen egy kicsit mediterrán rakpart, girbegurba utcácskákkal. Kulturális események helyszíne, itt rendezik egyebek közt Maribor nagy nyári művészeti fesztiválját is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!