Tudomány

2012.10.16. 05:40

Ugrás az űrből (67 évesen is)

Igen nagy eredménynek tartja a lapunknak nyilatkozó két tapasztalt ejtőernyős Felix Baumgartner vasárnapi világrekordját. Az előkészítést is méltatták.

Tihanyi Tamás

Az új-mexikói Roswell-ben a 43 éves  osztrák bázisugró,  Felix Baumgartner vasárnap, kevéssel  20 óra után   sikeresen földet ért, miután 39 kilométeres magasságból kiugrott egy különleges kapszulából. Az űrruhában végrehajtott ugrással több rekordot is megdöntött. Az adat megdöbbentő: óránként 1342,8 kilométeres  sebességet ért el,  jócskán meghaladva a hangsebességet.  A sportember szerint a nekirugaszkodás  egyszerű volt, de aztán elkezdett  forogni, talán még az eszméletét is elveszítette pár másodpercre. Később    nem emlékezett a hangrobbanásra, arra, amikor elérte  a hangsebességet, és nem érezte, mennyivel gyorsabb mint máskor, hiszen a sebességet nem volt mihez viszonyítania.

Méhész Sándor, a légierő egykori ejtőernyős főtisztje is lélegzetét visszafojtva nézte, ahogy Baumgartner pörögni kezd. "Az volt  a kritikus pont, ahhoz képest a sisakfűtés problémája nem számított bajnak", mondta Méhész, aki szerint hatalmas a teljesítmény főként annak ismeretében, hogy a felszállás és a földet érés között alig volt távolság. Persze, ehhez megfelelő  időjárás és kiváló előkészítés  is kellett, tette hozzá. Hiszen a lényeg a kísérleti, tudományos  jellegen volt.



Hasonlóan gondolja ezt az eddig  15 ezer 400 ugrást végrehajtott, s ezzel hazai csúcstartó  Mészárovics György is. Kérdésünkre azt mondta,  megfelelő orvosi háttér mellett elvállalna egy ilyen ugrást a vele járó kockázatokkal együtt. Kiemelte, a rendkívüli teljesítményhez rendkívüli előkészítés és szakmai-tudományos csapatmunka  kellett, melyekhez felhasználták a korábbi tapasztalatokat is: ez volt a siker kulcsa. Mészárovics szerint a NASA azt tesztelte, miként viselkedik az emberi szervezet ilyenkor, s erre választ kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!