Székesfehérvár

2009.08.25. 02:28

Tetszhalott eset

Székesfehérvár - Tavaly foglalkoztunk a Bregyóba tervezett sportlétesítmény ügyével - akkor a lakossági ellenállás is elbuktatta az ötletet. Bár ennek gazdája nem tett le terveiről, az elképzelés tetszhalál-helyzete folytatódik.

Kocsis Noémi

Sárdi Ákos, a reménybeli építtető, a Hullám 91 UVE elnöke foglalja össze a tervezett uszoda (plusz sportszálló és kültéri medence, parkoló) ügyének állását:

- 2008-ban a tervezett terület környékén élők ellenállása miatt került a téma parkolópályára, de közben természetesen történt egy s más. Nekünk - bár korábban voltak elképzeléseink egy előzetesen megjelölt területen, a feketehegyi Virág utcában, s erről 2007 novemberében született is közgyűlési határozat, hogy azt a területet kívánja ilyen célú létesítménnyel ellátni a város - jelenleg a Bregyó 4359/32. helyrajzi számú ingatlanára van tervünk. Jeleztük is a hivatal felé, hogy bár a Virág utcában tapasztalt lakossági ellenálláshoz hasonlóan a Szeder utcában is hasonló a helyzet, mi ott fejlesztenénk, s a hivatal lépései - 2008 végén megcsináltatták a szükséges telekmegosztásokat, s az értékbecslés is megtörtént - is ebben erősítettek meg bennünket. A korábbi tervezés alapján olyan közös álláspont alakult ki, hogy meghirdetik majd hasznosításra a területet, utána lehet pályázni. Az önkormányzat időközbeni átalakulása, illetve az elfogadott új SZMSZ miatt a pályázatok megjelentetése a bizottsági hatáskörből testületibe került át, így időben is elnyúlnak a döntési folyamatok. Amíg korábban bizottsági szintről biztatásokat kaptunk, 2008 tavaszára már olyan hangokkal szembesültünk, hogy a bregyós területen biztosan nem képzelhető el a projekt.

Közben 2009 májusában ismét megtörtént a lakossági hozzáállás felmérése, s itt már fordult a kocka is: ezúttal vagy húszan támogatták volna a tervezett uszodát, mindössze 3-4 ingatlantulajdonos jelezte, továbbra sem ért egyet azzal, hogy a szembeszomszédja egy ekkora létesítmény legyen. Sárdi Ákos azt mondja, innentől az ügy lényegében nem tud kimozdulni, hivatalos helyről pedig senki nem mond semmit .

- Én megértem, hogy lezárt sorompónál még nem történt baleset - mondja -, de azért ne felejtsük el, hogy a pályázati anyagunkban nem a terület ingyenes használatát kértük, s mellesleg most már több évünk és elég sok pénzünk fekszik ebben ahhoz, hogy valamennyire előre is jussunk benne. Ráadásul ezzel az elhúzódó vacillálással még inkább lezárulnak előttünk a sorompók, hiszen a döntési folyamat végéig pályázni nem tudunk.

Sárdi szerint furcsa a projekt egyes pártolóinak véleményváltozása is: a vagyongazdálkodási bizottság elnöke, Gál Péter Pál például elvben korábban is, most is támogatja az új uszoda létesítését - de nem a Bregyóban.

- Mint sportszerető ember természetesen támogatom az új uszoda tervét, de egy ilyen frekventált terület hasznosítását, mint a Bregyó-beli, jóval szélesebb körben kell átgondolni - fogalmaz a megszólított bizottsági elnök. - A közgyűlés annak idején minden támogatást megadott a Virág utcához. A megállapodás végül nem jött létre. A Bregyó tekintetében a projektet nem utasítottuk el, csak meg kell érteni, hogy a döntések nem megkerülhetőek: a városnak készíttetnie kell a területre egy saját értékbecslést, továbbá összhangba kell hozni a meglévő és a tervezett uszoda, városi strand, élményfürdő koncepciókat.

A Hullám 91 UVE egyébként 3889 négyzetméter beépítést tervez a területen.

- Szó sincs róla, hogy ide lakóparkot tervezne egy másik befektető, bár én is hallottam ilyen pletykákat - mondja Gál Péter Pál, a vagyongazdálkodási bizottság elnöke. - A Bregyó mindenképpen fejlesztésre szorul, de ezt át kell gondolni.

- A vagyongazdálkodási bizottság elnöke hivatkozik az érvényes közgyűlési határozatra a Virág utcában, de elfelejti: attól mi elálltunk. A Bregyó-beli telekmegosztást kértük, megkaptuk, ezért mertünk továbblépni. Akkor csak hitegettek minket?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!