Székesfehérvár

2015.08.20. 12:44

Örömtánc a belvároson át – néptáncfesztivál huszadszor

Székesfehérvár - Belvárosi utcatánc, nyitógála a színpadon, gyermekjátszó, színes kosztümök, mosolygós arcok és zene, zene – megkezdődött a 20. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál.

Bokros Judit

Valóban csődület lett a Királyi Napok villámcsődületként meghirdetett felvezető programján, szerdán kora este, a pláza előtti téren, majd a különböző belvárosi helyszíneken. A korábbi felvonulás helyett a meghívott külföldi résztvevők egymást bevárva adtak ízelítőt műsorukból, s táncukba sokszor bevonták a közönséget is.

Az Alba Plazánál a Chiléből érkezett tánccsoport, a Ballet Folklorico Tupa Marka kezdett, lendületes, latinos koreográfiájuk, erőteljes zenei kíséretük pedig egyből felforrósította a hangulatot.  A hölgyek kurta szoknyában, kis nadrágban, szépen díszített, lilás blúzban ropták, a férfiak ugyancsak lilás öltözékének jópofa része volt a csizmára varrt csörgő. Ennek és dobjuknak köszönhetően jó darabig ők voltak a leghangosabb felvonulók, de nagyjából a Fő utca közepén hozzájuk hasonlóan intenzív, bár merőben más kultúrájú és viseletű csoporthoz, India együtteséhez csatlakozhattak.

Előtte azonban a táncosokat kitartóan kísérő, egyre népesebb közönség még megcsodálhatta a lengyel Folk Song and Dance Ensemble of Warsaw School of Economics, a tajvani Winning Dance Troupe, az orosz Razdolie, a malajziai PrismaSeni táncegyüttes koreográfiáit. Az oroszok és a lengyelek szép népi öltözékükben, hangszeres kísérettel páros táncokat adtak elő, a tajvani fiúk amolyan ügyességi játékokkal kápráztatták el a közönséget, a lányok finom, kecses mozdulatokkal táncoltak látványos pávatollakat a magasba emelve, a malajziaiak pedig kis kézi dobokkal kísérték táncukat.

Ezután következett az indiai Panghat Performing Arts Group, amely hangos dobolással, díszes ernyők magasba emelésével hívta föl magára a figyelmet már messziről. A nézőket nem is nagyon kellett noszogatniuk, amikor közös táncra invitáltak, sokak lábában benne volt már a ritmus. Időközben a többiek is odaértek hozzájuk, így a malajziak és a chileiek dobolásával jó kis hangkavalkád keletkezett, de ez a legjobb értelemben vett elegye volt a különböző stílusok találkozásának.

A táncosok így érkeztek el az utolsóként bemutatkozó csoporthoz, a szerb KUD Dimitrije Koturovic táncosaihoz a Mátyás-emlékműhöz. Itt már aztán valóban tekintélyes méretűvé dagadt a tömeg, a nézők és a táncosok együtt, amolyan örömtánccal haladtak a boldog végkifejlet, a nyitó gála új helyszíne, a Zichy ligeti színpad felé.

A szerda este aztán a Táncházban zárult, ahol az indiaiakkal és a felvidéki Ifjú Szívek Táncszínházzal lehetett közelebbről megismerkedni a gasztroélményeket is kínáló folkesten. Ez utóbbinak és a színpadi produkcióknak természetesen még lesz folytatásuk, augusztus 23-ig minden nap különböző határon túli magyar és nemzetközi együttesek adnak műsort, a megye néptáncosaival kiegészülve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!