Székesfehérvár

2014.03.24. 14:30

Rezsicsökkentés - A nevetségestől a komoly összegig

Húsz esetben indult eddig fogyasztóvédelmi eljárás a rezsicsökkentésről szóló tájékoztatást elmulasztó közös képviselőkkel, szövetkezetekkel szemben. Ha a házban lift és lépcsőházi fűtés is van, sokat lehet spórolni, ha nincs, lényegesen kevesebbet.

Házi Péter

A szolgáltatók társasházanként lebontva havonta közlik a rezsicsökkentés mértékét a számlákban a közös képviselőkkel. A megtakarítások összegét csak el kell osztani a társasház lakott hasznos négyzetméterével,máris látható az egy négyzetméterre jutó megtakarítás írja olvasónk, aki szerint ez havi pár perc munkát jelent csak, így nem igaz, hogy a spórolásról kötelezően kifüggesztendő tájékoztatók elkészítése jelentős pluszmunkát és többletköltséget jelentene a képviselőknek. A témával korábban foglalkozó írásunkban ugyanis ezt a véleményt fogalmazta meg néhány közös képviselő. Mint mondták, olykor százezer forintnál is többe kerül a postázás, fénymásolás, táblakihelyezés költsége. Olvasónk számítása szerint viszont legfeljebb havi 900-1800 forint lehet a fénymásolás költsége.

A Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet negyvennél több lépcsőházában szereltek fel tájékoztató táblát, mondja Szabó Ernő elnök: a lépcsőházanként 100-125 ezer közötti megspórolt összeget különféle felújításokra használnák fel, de erről a küldöttgyűlés dönt majd (Fotó: Házi Péter)

- Negyven lépcsőházban alakítottuk ki azokat a vitrineket, ahová a tájékoztatókat kitesszük. Az általunk kezelt házak esetében százhúsz olyan lakástulajdonos van, aki nem itt lakik, nekik ajánlott levélben postáztuk a kimutatást. Az előző tétel százezernél, utóbbi negyvenezernél többe került, a fénymásolást és a táblázatok elkészítésének munkadíját viszont tényleg nem érdemes számolni - mondta lapunk megkeresésére Szabó Ernő, a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, akit a számok nyelvén értő mérnökemberként arra kértük, adjon magyarázatot arra, miként lehetséges, hogy az egyik helyen csak néhányszáz, a másik épületben többezer forint a közös használatú helyiségek esetében a rezsicsökkentés hatása. A Tóvárosban lévő tízemeletes épületekben már régen leszedték a lépcsőházi radiátorokat, a négyemeletesekben nem is volt közös fűtés, így lett a villamos energia, a víz és a szemétdíj csökkentésének eredménye a tavalyi egész évre vonatkozóan két és félmillió forint. Ez lakásokra lebontva havi átlagosan 234 forint spórolást jelent. Ugyanakkor a szövetkezet elnöke hangsúlyozza, ott, ahol van fűtés és közös használatú gáz, ez a szám jóval magasabb lehet. Az érdemi megtakarítás amúgyis a lakásokon belül, a távfűtési- és áramdíjakban jelentkezik. Szabó Ernő a küldöttgyűlésnek azt javasolja majd, az épületenkénti 100-125 ezer forintnyi megtakarított összeget a házak szennyvízvezetékének cseréjéhez, a lift sebességhatárolójának cseréjéhez, esetleg új taposók lerakásához használják fel.

Bék Ágnes szerint húsznál több esetben indult már eljárás a tájékoztatás hiánya miatt

- Van olyan ház, ahol saját kazánnal fűtenek, ilyen esetben akár négyszázezer forint is lehet a megtakarítás egy évben, de olyan ház is van, ahol csak a lépcsőházvilágítás 1800 forintos díját fizetik a közösből. Ez alapján a nevetségesnek tűnőtől egészen a nagyon komolyig, széles a skála - mondta lapunknak Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke, aki maga is tapasztalja, hogy a lakók között, politikai meggyőződéstől is függően, kialakult egyfajta feszültség a rezsicsökkentési tájékoztatókkal kapcsolatban. Kérdésünkre hozzátette, a rendelkezés, miszerint a tájékoztatás elkészítéséért, kifüggesztéséért nem lehet plusz költséget elkérni a lakóktól, azon közös képviselőket sújtja elsősorban, akik üzletszerűen, több ház képviseletét látják el. Az elnök információi szerint országosan húsznál több esetben indult fogyasztóvédelmi eljárás a tájékoztatást ki nem függesztőkkel szemben, de bírságot tudomása szerint még nem szabtak ki.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!