Székesfehérvár

2014.08.05. 18:15

Meghitt hangulatú közösségi térré vált a múzeum belső udvara

Megszépült, átalakult a Szent István Király Múzeum jó akusztikájú, kedves belső udvara, ami nagyszerű közösségi térként funkcionálhat a jövőben.

Gábor Gina

A múzeum eddig is szívesen használta a díszudvart, még akkor is, ha „díszesnek” az utóbbi években már nem igen volt nevezhető. A múzeumok éjszakáján, meg egy-egy koncert, tárlatnyitó alkalmával kiderült: a belső udvar meghitt hangulatot áraszt, jólesik ott beszélgetni, zenét hallgatni. Ráadásul kitűnő a közintézmények által határolt terecske akusztikája is.

Erről kedden a díszudvar avatásán magunk is meggyőződhettünk: hiszen az új múzeumkert az Alba Regia Jazz Fesztivál és Verseny egyik színhelyévé is vált. Mits Gergő és Vörös Tamás koncertje után Cser-Palkovics András polgármester adta át az újjávarázsolt belső udvart a közönségnek. Megszépítették a teret körülvevő épületek – a templom, múzeum, könyvtár – homlokzatát, megszüntették a beázásokat, tetőt újítottak fel, kéményt cseréltek, teljesen átalakult, korszerűvé vált a burkolat: összesen 38 millió forintot költött erre a város.

A nagyszerű akusztikájú múzeumkert koncertek, rendezvények korszerű színhelyévé vált (Fotó: Molnár Artúr)

A polgármester hangsúlyozta, mindez része a belváros rekonstrukciójának. Azt szeretnék, ha itt egy igazi közösségi tér jönne létre, ahová jólesik betérni. Arra is keresik a megoldást, miként lehetne az udvart a Fő utca felől nyitottá tenni. S ez csak a kezdet: Fehérvár tele van gyönyörű belső udvarokkal, amelyeket – ha nem zárnánk el folyton a látogatók elől – kibővülhetne, vonzóbbá válna a belváros...

A múzeum természetesen arra törekszik hogy a megújulás közepette a múlt emlékeit is híven őrizze – mondta Demeter Zsófia múzeumigazgató. Ennek jegyében állították fel 2013-ban az udvar falfülkéjében Szent István szobrát, s ezért igyekeztek a kert régi fáit óvni. 1813-tól ez – a ciszterci templom, a rendház és a ciszterci gimnázium régi épülete által határolt terület – díszudvarként funkcionált: itt tartották a nagy iskolai ünnepségeket. 1924-ben hősi szobrot is emeltek azoknak a ciszterci tanároknak és diákoknak az emlékére, akik az első világháború áldozataivá váltak. Középen és kétoldalt pedig megörökítették az elhunytak nevét. Ma már csak a szobor előtere van meg, és a két oldalon elhelyezett névsor, de a múzeum terve, hogy a hiányzó, középső táblát, a névsorral együtt újrafaragtatja. A múzeum ugyanakkor afféle szabadtéri kiállítóhelyként is tekint az új udvarra: a térbe a római korból származó, henger alakú írott mérföldkövek is nagyszerűen illeszkednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!