Székesfehérvár

2014.06.27. 18:19

Illegális lerakó miatt nem tudják befognia a fehérvári aranysakálokat

Egy közeli szemétlerakó miatt nem tudják csapdába csalni a fehérvári, sóstói aranysakálokat.

Klecska Ernő

– Hiába helyezték ki a csapdákat, nem mennek azokba a hetek óta keresett aranysakálok. Bolondok is lennének, hiszen a közelben terített asztalként egy illegális szemétlerakó várja őket. Amíg azt fel nem számolják, semmit nem lehet tenni – állítja Both Zoltán vadállatbefogó.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság szakembere nemrég filmre vette, ahogy a nádi farkasnak is nevezett állat kölykei a csapda tetején játszanak.

Lapunk az egykori, egyébként rendezett Ikarus garázsszövetkezet mögött megtalálta az hulladékkupacokat. Az illegális lerakók máshol is komoly gondot jelentenek a környéken. Csóron éppen csütörtökön szavazták meg a képviselők: vadkamerát állítanak az illegális lerakóhoz.

– Addig teljesen fölösleges is csapdákat kihelyezni, amíg illegális szemétlerakó van a környéken, hiszen az aranysakál ott jóllakik, így aztán eszébe sem jut bemenni a csapdába – mondta Both Zoltán vadállatbefogó.

Lipták Tivadar a garázssor végén, fák árnyékában lévő gödröt mutatja. Miközben a környéket minden évben rendbe rakják, ez rendre kimarad – mondja. A gödörben, ahonnan szerinte a környékről hordhatják a szemetet, romlott befőtt, üdítős üveg, flakon és ételmaradék is volt  (Fotó: Klecska Ernő)

A szakember június első napjaiban hívták ki a Sóstó városrész Ikarus gyár melletti épületeihez a lakók, hogy fogja be az ott dézsmáló aranysakálokat, mielőtt kilövi azokat valaki. A befogó állatvédők segítségével kihelyezett pár csapdát, de nem járt eredménnyel. Akkor kezdtek gyanakodni arra, hogy a környéken lehet valami élelmiszerforrás, amire a vadak rájárnak. Több lakó is említett ilyent, de ők nem találták meg – lapunk munkatársa viszont pénteken két hulladékhalmot is talált.

Az egyébként rendezett és szép környéken még egy eldobott papírzsebkendő sem volt, de a hátsó kiskertek egyikében mindenféle lomot fedezett fel. A telek gazdája, aki nevét nem adta, azt mondta, hamarosan elhordja azokat onnan. Mivel ott ételnek nyoma sem volt, az egyik arra járó tanácsára a vasúti sínek túloldalán, az egykori Ikarus garázsszövetkezet mögött folytatódott a kutatás.

Both Zoltán állatvédő barátaival hiába helyezte ki a csapdákat (Fotó: Klecska Ernő)

A garázsok között egy fehérvári férfi, Lipták Tivadar mérnök bütykölte kocsiját. Bár a nádi farkassal nem találkozott, készségesen mutatta meg a fák közötti gödröt, amit lassan teljesen elönt a szemét.

Az illegális lerakók, nem feltétlenül a vadak miatt, de máshol is komoly gondot okoznak. Csóron például éppen a csütörtöki testületi ülésen szavaztak a képviselők, hogy immár valóban muszáj lesz térfigyelőt felszerelni a 8-as főútról a szőlőhegyre felvezető bekötő résznél, amelyet egy idő óta előszeretettel használnak „valakik” illegális lerakóhelyként. Itt ugyanis van egy nagy gödör, amelyet a főút építésekor a felmart aszfalt tárolására használt a kivitelező, majd mikor ezért a környezetvédelmi hatóság figyelmeztette, az aszfaltot elszállították innen. A gödör azonban maradt, s azóta telik is kommunális hulladékkal, de hoznak ide az éj leple alatt építési törmeléket és veszélyes hulladékot is. A tetteseket elkapni eddig nem sikerült, mondta Csete Krisztián polgármester, ezért is döntött úgy a képviselő-testület, hogy míg fel nem tudják tölteni a gödröt (költsége 800 ezer forint lenne), mozgásérzékelős, jelküldő vadkamerát szerelnek fel elriasztásul, ez úgy 100 ezer forintba kerül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!