Székesfehérvár

2016.09.12. 14:33

Gyógypedagógus-hiány: aláírásaikkal kértek a szülők

Székesfehérvár – Múlt héten fórumon mondhatták el panaszaikat a KLIK vezetősége előtt az Ezredéves Iskolába járó gyerekek szülői. Negyvenen még a nyáron levélben tiltakoztak a szervezetnél.

Kocsis Noémi

Múlt hét csütörtökén az Ezredéves Iskola tornatermében Török Szabolcs, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerületének vezetője, az elsődlegesen érintett Ezredéves, valamint az Arany János EGYMI igazgatónőjének részvételével mondhatták el észrevételeiket a szülők, akik a nyáron két levelet is küldtek a KLIK helyi vezetőjének. Az elsőben arról számoltak be, az utóbbi időkben több gyógypedagógus távozásával még inkább romlott a helyzet, ők úgy látják, a gyerekek így nem kapják meg a megfelelő fejlesztéseket, órák maradnak el hetekig. Török Szabolcs válaszlevelét – melyben azt írja, az Ezredéves minden törvényi előírásnak maximálisa megfelel, a törvényben előírt óraszámokat a gyermekek megkapják – a szülők nem fogadták el és  ismételten kérték a helyzet kivizsgálását.

– Párbeszédre törekszünk – hangsúlyozta a fórumon Török Szabolcs. A megyeszerte nagy gondot okozó helyzet az Ezredévesen is lecsapódik: Fejérben jelenleg 9 üres gyógypedagógus álláshelyet hirdetnek folyamatosan, de a hírek szerint hiába, pedig a finanszírozás megvan rá (Polgárdiban például a lakhatást is biztosítaná hozzá az önkormányzat – a szerk.), mondta Török Szabolcs. Egy szülői kérdésre reagálva elmondta: a jelenleg megyeszerte utazó rendszerben dolgozó meglévő gyógypedagógusokat nem irányíthatják az Ezredévesbe, hiszen akkor a kistelepülések rászoruló gyermekei esnének el az ellátástól. Patthelyzet.

– Megértjük a helyzetet, de továbbra is az az álláspontunk, hogy a logopédiai és mozgásfejlesztési órák az elmúlt tanévben sem igazán voltak megtartva – mondta el az aláírásgyűjtést kezdeményező édesanya. Ők a tiltakozó szignókat egyenesen a KLIK-nek juttatták el, így az érintett iskola igazgatónője is onnan értesült, hogy vizsgálat indul iskolájukban. Mint elmondta, a problémákat folyamatosan jelezték a fenntartónak és kaptak is segítséget, de a nagyfokú gyógypedagógus-hiány most kifog rajtuk. A helyzetet nehezíti, hogy a közelmúlt törvényi változásai miatt ma már csak szakosodott gyógypedagógus végezheti a fejlesztés egy-egy részterületét. A kollégákat már nem tudjuk tovább terhelni, tette hozzá az Arany János iskola igazgatónője. Ennek ellenére azt ígérte, valamennyi gyermeknek igyekeznek biztosítani a szükséges fejlesztéseket.

A megyében 501 gyermeknek jelenleg 70 szakember biztosítja ezeket, amely 8 fős csoportokat is eredményez, miközben eredményesen dolgozni 2-3 gyermekkel lehetne. Leginkább alapozó terápiás tanári végzettségű szakemberre lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!