Székesfehérvár

2016.01.23. 12:35

Kell a természet, és az ember harmóniája

SZÉKESFEHÉRVÁR - A Páholy Borklub januári foglalkozásának a vendége az L. Simon Pincészet volt. Dobos Ferenc főborásszal beszélgettünk akkor és ott.

Silye Sándor

Dobos Ferenc mutatta be a nedűket, de mi most a borászt ismertetjük meg az olvasókkal. Dobos Ferencről bizton állíthatjuk, hogy szakmája kiváló ismerője, ezzel kortyonként szembesülhettünk az esten. Kérdeztem is tőle: mitől lesz jó borász valaki?

– Először is szeretni kell a bort, emellett a lelkiismeretesség, a kitartás, a tisztaság jelenti a fontosabb kritériumokat, de szükséges a megfelelő háttér is. Kell a jó a szőlő, és nyugodt körülmények a munkához. A természet és az ember harmóniája csak akkor érvényesülhet a borban, ha annak a készítője már megért e tevékenységben egy időszakot, és kellő tapasztalatot szerzett. Vannak divatirányzatok, azonban minden részlet megtapasztalása, a kor jelenti a biztos tudás alapját a borász számára – mondta.

Szélsőséges helyzeteket mondtam Ferinek: mit kell tenni a kiváló, vagy éppen a pocsék évjárat esetén azért, hogy jó legyen a bor?

– A rossz évjáratban is vannak technológiai lehetőségek, amellyel az ember elérhet olyan minőséget, ami a fogyasztó számára elfogadható. De csúcsminőségi borokat csak jó évjárat esetén lehet készíteni. Technológiai fegyelem, a tapasztalat, a szüret ideális idejének a meghatározása, a tisztaság a lényeg.

Ez mind igaz, de nem hagytam Dobos Ferencet nyugton: hány százalék kell az emberben rejlő belső érzékből, értékből a kiváló nedűhöz? Elmondta, könnyebb a dolguk a jó évjárat esetében, de akkor is vannak neuralgikus pontok. A minőséghez mindenképpen kell az emberben lévő plusz, a szőlő és az ember együttélése, együttműködése. Alapvetően humán beállítottságú fiatalként erdész akart lenni, de Budafokra került, majd a Hungarovinnél dolgozott, focizott, edzősködött. A rendszerváltás után lett jó borász, amikor egy pince önálló vezetésével bízták meg, és a szőlőtől, a végtermékig mindenért felelt.

Szokásunkhoz híven a bor mellé „ettünk” is. Ferenctől kértem ételajánlatot egy jó savgerinccel rendelkező fehér, egy könnyed rozé és egy testes vörös borhoz.

– A fehér borhoz zsírosabb sertéssült, nehezebb baromfi illik, a magyar konyhára gazdag fűszerezettségével. A könnyű rozé bor mellé mediterrán stílus, hal, tenger gyümölcse passzol, de egy jó spagetti, olasz étel is dukál ehhez. Ami a testes vörös bort illeti, megkerülhetetlen a marhasült, de nem főbenjáró bűn, ha jól elkészített sült kacsacombot tálalunk ahhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!