Székesfehérvár

2015.01.21. 20:50

Megemlékezés a Wannsee-ról

Székesfehérvár – A Tarsoly Ifjúságért Egyesület és a Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége közös, a Wannsee konferenciára emlékező programot szervezett szerdán a Zsinagóga emlékműnél.

Buthy Lilla

Az 1942. január 20-án rendezett Wannsee-i konferencián, Berlin egyik délnyugati városrészében, „a zsidókérdés végső megoldásáról", az európai zsidóság teljes kiirtásáról döntöttek.

Sipos András, a Raoul Wallenberg Egyesület soros elnöke és Herczog Edit, korábbi európai parlamenti képviselő emlékezett. Fotó: Koppán Viktor

– Ezen az értekezleten osztották élőkre és holtakra a németek által megszállt területeket. A tanácskozáson több mint 11 millió zsidó származású európai polgár fizikai megsemmisítését helyezték kilátásba. A találkozás mintegy másfél óra alatt lezajlott, és a résztvevők között teljes volt az egyetértés – mondta el a konferenciáról Herczog Edit, volt európai parlamenti képviselő. Megemlékezett a párizsi vérengzésekről, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merényletről is.

– A párizsi tüntetők Európa jelszavát fogalmazták meg: sokszínűséget szeretnének az egységben. De sajnos megjelentek a szirén hangok is, melyek ellen küzdenünk kell – fogalmazott Herczog Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!