Székesfehérvár

2012.09.20. 17:52

Szűrőprogramok a Szív napján Fehérváron

Székesfehérvár - Rizikóbecslés és állapotfelmérés, koleszterinszint, vérnyomás- és vércukormérés, a dietetikus tanácsai - jövő vasárnap a szívünk napján ezek várják a fehérváriakat. A férfiakat különösen!

Hajnal Csilla

A Szív napját 2000 óta minden év szeptemberének utolsó vasárnapján tartják világszerte, hogy felhívják a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek kockázataira. Az eseményhez idén először csatlakozik Székesfehérvár. A  Szent György kórháztól indult a  kezdeményezés, amit az önkormányzat   örömmel fogadott, hiszen a város  egészségfejlesztési tervében is kiemelten fontos cél  a  halálozási kockázatok csökkentése - mondta Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok a csütörtöki sajtótájékoztatón.


Magyarországon tíz évvel rövidebb ideig élünk a szív- és érrendszeri betegségek miatt, mint az Európa nyugati országaiban lakók - emelte ki a szomorú tényt Tóth László, a Szent György kórház kardiológiai osztályának vezető főorvosa. S bár a megyei intézmény megfelelően   felkészült e bajok kezelésére,  gyógyítására, az egyéni felelősségvállalás, az egészséges táplálkozás és  életmód feltételeinek megismerése legalább olyan fontos, hogy megelőzhető legyen a betegség. Ezért van óriási jelentőségük a szűrőprogramoknak - hangsúlyozta a főorvos.

A jövő vasárnapi programban kardiológiai tájékoztatást kapnak az érdeklődők, lehetőség lesz vérnyomás és vércukor mérésre, a koleszterinszint ellenőrzésére, dietetikai tanácsot, szóróanyagokat kaphatnak a látogatók és rizikóbecslést is végeznek majd a szakemberek a  Civil Központban szeptember 3-án, délelőtt tíz és délután két óra között.
 
A program kiváló alkalom  arra, hogy az emberekben tudatosodjon:  tehetnek a  maguk, a családjuk  egészségéért - jelentette ki a kórház orvosigazgatója, Reiber István. - Az egészség manapság óvodás és kisiskolás korban véget ér - mondta,   egyre gyakoribb a túlsúly, a magas vérnyomás, vércukorszint a gyerekek között. A felnőtteknek is fontos, hogy szembesüljenek saját valós egészségi állapotukkal, különösen igaz ez a férfiakra, akik  kevésbé használják ki a hasonló szűrőprogramokat. A  nők sokat segíthetnek azzal,  ha rábeszélik  őket - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!