Székesfehérvár

2009.07.10. 02:27

Törpeharcsa, a közellenség

Pátka - Ezrek horgásznak a megyében, s a legtöbb pecásnak ökölbe szorul a keze, amikor a törpeharcsáról hall. Miért ez a kemény ellenszenv? Miért ritkítják ma e teremtményt?

Tihanyi Tamás

- Nagyon elszaporodott az utóbbi időben a törpeharcsa, s ez részben a horgászok örömét keseríti meg, részben pedig a többi fajta szaporodásának állja útját - mondta Oláh Lajos a hajladozó nádfalak szélárnyékában. Aztán megmutatta, milyen varsákkal, vizi csapdákkal gyűjtik össze a falánk állatot: addig 12 mázsa került partra a törpeharcsából, amely lény lényegében mindent eszik, amit talál. Iszák Ödön vezetésével indult egy különítmény a vízre, s baráti hangulatban üríteni kezdték a csapdákat, majd a többségéban arasznyi példányokat a parton várakozó horgászok - többnyire helybéliek - hazavitték sütni, vagy halászlének.

A beszélgetések során kiderült, ahány módszer a pucolásra, legalább annyi az elkészítésre. Bár a törpeharcsát a horgász utálja, azt a konyhában otthon lévők elismerik: a három tüske komoly védelmet nyújt az állatnak, de ha egyszer bográcsban vagy serpenyőben végzi a hal, kiváló a gasztronómiai élmény. Hiedelem persze akad bőven, ezért megvizsgáltuk, vajon miféle fajzatot ritkítanak...

Őshazájában, Észak-Amerikában több kilós példányok is élnek. Egy Max Born nevű ember kezdte árulni Európában e fajtát a tógazdáknak, s így került hazánkba, s talált magának élőhelyet. Igen ám, de rejtélyes okokból mifelénk soha nem sikerült olyan növekedőképességet elérnie, mint másutt, s ma már sokkal több kárt okoz, mint hasznot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!