Székesfehérvár

2006.11.06. 03:29

Fáklyák égtek a mártírokért

Székesfehérvár (bm) - Méltóságteljes, békés gyertyás és fáklyás felvonuláson mintegy háromszázan emlékeztek 1956 mártírjaira.

Bognár Máté

A hóesés és a csípős hideg ellenére mintegy háromszáz ember gyülekezett szombaton kevéssel 18 óra előtt a püspöki palota mellett. Méltóságteljes, békés megemlékezésre jöttünk - mondta egy fiatalember. S valóban: a Kossuth utcán sétálók is a fáklyákat, gyertyákat lángra lobbantó tüzet, s az azt átható hangulatot érezhették meg - megállva a tömeget nézték. Amikor a menet már indulni készült, a megyei közélet ismert szereplői - Gombaszöginé dr. Balogh Ibolya megyei közgyűlési elnök és Balsay István közgyűlési alelnök - jelenlétében Spányi Antal püspök kijelentette: mindkét oldalon erkölcsi megújulásra van szükség. Az 56-osok terén felsorolták 1956 Fehérváron meghalt mártírjait, minden név után harang kondult. A közeli panelépület tetejéről hirtelen nagy robajlások hallatszottak: a város számos részén érzékelhető tűzijáték hanghatása olyan volt, mintha lőnének. A lakásokban fények gyúltak, legtöbben az ablakból figyeltek, néhányan az ucára jöttek, az arra haladó 22-es busz utasai pedig törölgették a párát az ablakokról, hogy lássanak. A megyei rendőr-főkapitányság épülete körül az első robaj után néhány percig egyenruhás rendőrök jelentek meg. A békés megemlékezés a Himnusz eléneklésével ért véget.

Székesfehérvár (bm) - Méltóságban, békésen zajlottak a városban a november 4-ei rendezvények. Ám az 56-osok terénél a tűzijáték sokakat az ablakokba, párakat az utcákra riasztott.

Székesfehérvár (bm) - Méltóságban, békésen zajlottak a városban a november 4-ei rendezvények. Ám az 56-osok terénél a tűzijáték sokakat az ablakokba, párakat az utcákra riasztott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!