Sportvilág

2016.10.11. 09:16

Bernd Storck elégedett a rigai játékkal, a szövetségi kapitány szerint a mieink végig domináltak

Riga - Válogatott futballistáink a Svájc elleni, balszerencsés vereség után javítottak, 2-0-ra verték a házigazda letteket a B-csoport harmadik fordulójában.

Horog László

A szövetségi kapitány, Bernd Storck érthetően jobb hangulatban érkezett a Skonto Stadionban rendezett sajtótájékoztatóra, majd a hivatalos részt követően is oldottabban válaszolt a feltett kérdésekre, mint tette négy nappal korábban, a svájciak elleni, roppant balszerencsés, Üllői úti vereség után. A szakvezető is tisztában volt azzal, a két meccsen szerzett egy pont nyomán kötelező volt a győzelem Lettországban, hogy a világbajnokságról szőtt álmaink ne vesszenek köddé.

- Erre számított, vagy a házigazdák meglepték valamivel?

- Nem mutattak újdonságot, részletesen kielemeztük a játékukat, tudtuk, mire számíthatunk. Örülök a győzelemnek, ami a Svájc elleni vereség után különösen fontos volt. Bosszantó vereséget szenvedtünk pár nappal korábban, az a derbi végződhetett volna a mi győzelmünkkel is. Jól kezdtünk ezúttal, helyzeteket alakítottunk ki, a házigazdák láthatóan védekezésre és kontrákra rendezkedtek be. Azt el kell ismernem, néhányszor szerencsénk volt, valamint kellettek a kiválóan védő Gulácsi Péter bravúrjai is. De a győzelemhez mindig kell szerencse is. Azzal együtt is, hogy meggyőződésem, teljesen megérdemelten nyertük meg a találkozót.

- Tavaly szeptemberben vette át, tehát több mint egy éve irányítja a csapatot. Ez volt a leggyorsabb gól, amit az ön ténykedése alatt szerzett a nemzeti együttes.

- Nikolics remek cselt húzott, jól adott középre, Gyurcsó pedig kiválóan érkezett és a léc alá lőtt. Érthető módon a gól megnyugtatott bennünket, bár a hazaiaknak is akadtak lehetőségei, egyértelműen átvettük az irányítást.

- Dicséri Nikolicsot, a szünetben mégis lecserélte.

- Ez taktikai jellegű beavatkozás volt, Niko jól játszott, azt nyújtotta, amit kértem tőle. A szünetben azért érkezett a helyére Kleinheisler, mert a középpályánkat szerettem volna magabiztosabbá tenni, ezt célozta a csere, csatár helyett egy sorral hátrébb futballozó játékost küldtem pályára. A döntés bejött, Kleinheisler is jól szállt be, stabilitást adott a középső alakzatunknak, valamint a támadásainkat is segítette.

Vida Máté, Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs (b-j) ünnepli a csapat győzelmét MTI Fotó: Kollányi Péter

- A svájciak elleni találkozóhoz képest négy helyen eszközölt változást, szélsőhátvéd poszton Bese és Korhut kapott szerepet, elől Nikolics, valamint Gyurcsó. Melyikükkel volt különösen elégedett?

- Nikolicsról már ejtettem szót, a többiek is hozták magukat. Gyurcsó fontos gólt lőtt, Nikolics átadásából, Bese és Korhut is jól megoldotta védekező feladatát, valamint aktívan segítették a támadásokat is, amit el is vártam tőlük. Fiola és Lang ezúttal kimaradt, Guzmics volt a középhátvédünk, mellette Kádár játszott belső védőt. Ez új felállás volt, nyilván még szokniuk kell egymást, de összességében a védelmünk jól teljesített. Az első gólt kimondottan jó ütemben szereztük, a kezdés után nem sokkal, a második találatunk pedig eldöntötte a nyitott kérdéseket.

- Az idei utolsó, novemberi selejtezőn, Andorrát fogadja a nemzeti együttes. Gondolom, más eredményt el sem tud képzelni, mint a győzelmet.

- Kötelező a diadal, mint volt Rigában. A lettországi találkozó azért volt különösen fontos, mert Feröeren nem tudtunk nyerni, aztán hiába játszottunk kimondottan jól, kikaptunk otthon Svájctól. Hétfőn is megmutattuk, hogy tudunk futballozni, egy taktikus csapatot sikerült legyőznünk. Most egy hónap szünet következik, november 13-án fogadjuk Andorrát. Tavasszal folytatódnak a selejtezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!