Sportvilág

2012.07.11. 15:35

Öttusa: új helyzet az olimpia előtt

Székesfehérvár - Rendkívüli elnökségi ülést tartott az Alba Volán SC, amelyet Csáder Dezső elnök hívott össze. A téma: a szófiai öttusa Eb-n olyan eredmények születtek, amely alapján új helyzet állt elő.

Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Volán SC rendkívüli üléséről a klub ügyvezetője, Sárvári László adott tájékoztatást lapunknak.

 - Mi történt, mi indokolta a rendkívüliséget?

- A szófiai felnőtt öttusa Európa-bajnokságon született eredmények, valamint az, hogy Csáder Dezső elnök véleménye szerint, a szövetségi kapitány olimpiai válogatási elvei alapján új helyzet állt elő, az olimpiai részvételt illetően - felelte a kérdésre Sárvári.

- Mire jutott a klub elnöksége a rendkívüli ülésen?
 
- Közös véleményünk alapján az alábbiakban összegzem állásfoglalásunkat: miután a Magyar Öttusa Szövetség elnöke, Szabó Lajos és Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány többször deklarálta: a 2011-es év elsősorban a kvalifikáció, amíg a 2012-es versenyek az olimpián indulók nevesítése, ezért az Alba Volán SC elnöksége az alábbiakat javasolja megfontolásra a MÖSZ elnökségének. Az idei versenyszezon elején rendezett viadalok a sorozatos sérülések és betegségek miatt nem tették lehetővé az egyértelmű, és objektív, a mindenki által elfogadható döntést, ezért azt kérjük, hogy az utolsó három verseny, a világ-, az országos- és az Európa-bajnokság eredményei alapján, a kvalifikáltak egymáshoz viszonyított eredményei határozzák meg az olimpián indulók véglegesítését. Itt jegyzem meg, a szövetségi kapitány a fehérvári junior Eb alatt tartott kihelyezett rendkívüli elnökségi ülésen a végleges döntést a felnőtt Európa-bajnokság utánra ígérte. - Akkor nézzük nemenként, elsőként a női szakágat.

- Azzal kezdem, hogy versenyzőnk, Kovács Sarolta olimpiai részvétele vitán felül áll. Azzal folytatnám, hogy Gyenesei Leila az év elején vírusfertőzésen esett át, s ennek következményeként, a kényszerversenyeztetés miatt két gyengébb eredményt produkált. Viszont az utolsó három jelentős viadalon Tóth Adriennél egyértelműen jobb eredményt ért el. Közben Korponai István szakmai igazgatónk arról tájékoztatta az elnökségünket, hogy még az Eb-t megelőzően Gyenesei örömmel közölte: a szövetségi kapitány kijelentette, hogy amennyiben az Eb-n az 1-6. hely valamelyikén, lehetőleg minél előbb végez, és az olimpiára nevezett valamelyik lányt legalább tíz hellyel megelőzi, akkor indokolt lesz a változtatás. Miután legjobb magyarként, a befutási sorrendben a 4. lett, Kovács a 6., Tóth pedig a 16., így Tóthoz viszonyítva a feltétel teljesült.

 

- Más szakmai érvek?
 
- Azok az eredmények, amelyeket a két versenyző a kvalifikáció kezdetétől az Eb zárásáig, egymáshoz viszonyítva elért. A fenti időszak alatt tíz közös versenyük volt, amiből hatszor Leila volt az eredményesebb. Az olimpia előtt egy hónappal, Gyenesei fizikai és mentális állapota lényegesen jobb, mint Tóthé.

- Mi az álláspontjuk a férfiak tekintetében, Kaszát, illetve Demeter Bencét illetően?

- Térdműtétjét követően Kasza Róbert  a vb-n gyengén szerepelt, így kvótás versenyzőnk, Demeter Bence esetében felmerült az olimpiai részvétel lehetősége. A kapitány a szófiai Eb eredményeit jelölte meg a döntéséhez. Szerintünk Kasza 12 pontos előnye nem teremtett egyértelmű helyzetet a valóban megnyugtató döntéshez, ezért ebben a kérdésben is javasoljuk az újragondolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!