Sportvilág

2012.03.20. 11:26

Szabó sakk nagymester pihen és feltöltődik a versenyek után

Székesfehérvár - Megerőltető versenyeken van túl Szabó Krisztián, a fehérvári sakk nagymester. Moszkva, majd a franciaországi Cappelle la Grande után eljött a pihenés és feltöltődés ideje.

Varga Andor

Pályafutása egyik kemény időszakán van túl a fehérvári sakk nagymester Szabó Krisztián (2538 Élő-pontszám): a moszkvai Aeroflot Open után Franciaország, Cappelle La Grande következett, az ottani nyílt nemzetközi viadal. Ez utóbbiról az alábbiakat mondta az itthon pihenő Krisztián:
- Végül a 9-ből 6 ponttal a holtversenyes 22. helyen végeztem a 498 fős mezőnyben. A hatalmas mezőnynek,  és a svájci rendszerű lebonyolításnak is köszönhetően,  kicsit össze-vissza kaptam az ellenfeleket. Egyszer egy 2240-es,  aztán egy 2660-as  jött. Nem volt olyan könnyű átállni. Az 5. forduló után, mikor  a maratoni játszmában kikaptam a 2656 Élővel rendelkező  orosz Lysyj-től,  és egyből  mínusz 5 Élőbe kerültem, úgy gondoltam, hogy az utolsó 4 fordulóra maximálisan összeszedem magam,  és ledolgozom a veszteségeket. Ami  sikerült is, a 6. fordulóban egy 2200-ast, majd  egy 2366-ost sikerült legyőznöm, így újra visszakerültem az élmezőnybe. Össze is sorsoltak  a  közel 2600-as amerikai Ramirez Alvarezzel, aki a 2004-es krétai világbajnokságon, ahol még én is részt vettem,  világbajnok lett. Világossal   játszottam, a francia-védelem egyik legstabilabb változatát választotta az ellenfél, de a középjátékban  túljátszottam, majd előnybe kerültem. A végén egy elég nyerőesélyes nehéztiszt végjátékom jött ki, ahol ellenfelem egy váratlan vezérlépéssel kikényszerítette az örökös sakkot, így a játszma döntetlenül végződött. Ez nem  tört meg, hiszen  már inkább a stabilitásra törekedtem, mintsem a nagy kockázat vállalásokra. Az utolsó fordulóban a török Solak Dragannal (2602) küzdöttem  sötéttel, akit a megnyitás korai szakaszában sikerült meglepnem egy általam ritkán alkalmazott spanyol rendszerrel. Elég jól bevált, könnyedén kiegyenlítettem, majd nem akartuk sokáig nyúzni egymást és döntetlenben egyeztünk meg. Így  az utolsó 4 játszmából sikerült úgy feljönnöm, hogy még egy plusz Élő pontot is szereztem.  Úgy érzem, a moszkvai és francia verseny után kis pihenőre és feltöltődésre van szükségem, aztán hamarosan újult erővel indulok neki a további ütközeteknek - mondta határozottan Szabó Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!