Sportvilág

2007.09.06. 07:53

Győzött a rutin

Nem sikerült a bravúr Szávay Áginak Kuznyecova ellen, és a többi párosításban is jellemzően a tapasztaltabb versenyző ment tovább. A baj csak az, hogy én ezt nem így gondoltam

nincs nev

Különösen a (magyar idő szerinti) kedd kora este rontotta el a hangulatomat. Az általam favorizált svájci Wawrinkának többször is esélye volt legyőzni Juan Ignacio Chelát. Először is nyerte az első szettet, aztán az elbukott második után a harmadik játszma tiebreak-jében szettlabdához jutott. Nem használta ki, az argentinnél volt a játszmaelőny, amit Wawrinka simán kiegyenlített. A döntő szettben viszont ismét megremegett a keze, és 6-4-re Chela nyert és jutott tovább. (Wawrinka – Chela 2-3) Ezalatt a másik pályán a meglepetésember lett Ernests Gulbis szenvedett vereséget a másodvirágzását élő Carlos Moyától. A spanyol voltaképpen simán hozta az első két szettet, majd egy pillanatra felcsillant a remény az ifjú titán előtt, miután megnyerte 7-6-ra a harmadik játszmát. Ám Moya sokkal, de sokkal rutinosabb annál, mintsem hogy ekkora előnyről vereséget szenvedjen, ám Gulbis eddigi teljesítménye veresége ellenére is megsüvegelendő. (Gulbis – Moya 1-3)
 
A másik két férfi nyolcaddöntő egyikében óriási meglepetés született. David Ferrer szenzációs játékkal, szetthátrányból fordítva győzte le Rafael Nadalt. A két honfitárs és barát óriásit küzdött egymás ellen, csatájuk helyi idő szerint hajnali egy óra után ért véget. Az első szettet még nyerte 7-6-ra a salakkirály, de aztán Ferrer időnként eksztázisban teniszezve fordított, és így készülődhet a Chela elleni negyeddöntőre. (Ferrer – Nadal 3-1) Novak Djokovic négy játszmában búcsúztatta Juan Monacót – végre egy tippem, ami be is jött… A szerbet csak megizzasztani sikerült, az első három játszmában Monaco teljesen egyenrangú partner volt, aztán a negyedikben már nem bírta a nyomást. (Djokovic – Monaco 3-1)
 
Innentől azért már jobban elkaptam a tippelés fonalát, a keddi női negyeddöntőben például hibátlanul megéreztem, hogy Justine Henint még Serena Williams sem fogja tudni megállítani. A belga a 7-6-ra megnyert első szett után már könnyedén, 6-1-re nyerte a másodikat, és továbbra is játszmaveszteség nélkül masírozik a győzelem felé. (Henin – Serena Williams 2-0) Ellenfele az elődöntőben az a Venus Williams lesz, aki drámai csatában jutott csak túl Jelena Jankovicon: döntő szett 7-6-ra nyert, ami a US Openen a lehető legszorosabb eredményt jelenti. Venus a szokásos „Williams-formát” hozta: 60 nyerő ütése egészen elképesztő, csakúgy, mint az 56 ki nem kényszerített hibája… (Jankovic – Venus Williams 1-2)
 
Sajnos az egyetlen rossz szerdai jóslatom éppen Szávay Ági találkozóján következett be. Valahogy nem találta meg igazán a játékát a korábbi US Open győztes Szvetlana Kuznyecova ellen. A 6-1-re elveszített első szett után a másodikban is gyorsan brékhátrányba került, és bár ezután nyert néhány szép labdamenetet, már nem tudott fordítani. Azért ez így is szenzációs teljesítmény, ráadásul párosban még mindig versenyben van Ági: cseh partnernőjével az elődöntőben játszanak egy tajvani kettőssel szemben. (Szávay – Kuznyecova 0-2) Orosz házirangadó lesz az elődöntőben, miután Kuznyecova ellenfele az az Anna Chakvetadze lesz, aki sima két játszmában búcsúztatta az izraeli Peert. Az orosznak ez élete eddigi legjobb eredménye egy Grand Slam tornán, de biztos nem fogja olcsón adni a bőrét az elődöntőben sem. (Chakvetadze – Peer 2-0)
 
A két szerdai férfi negyeddöntőben nem borult a papírforma. Nyikolaj Davigyenko egy brékekkel sűrűn tarkított mérkőzésen, a szettek végjátékában jobban koncentrálva győzte le Tommy Haast. A német remek teniszező, csak a döntő pillanatokban valahogy mindig megremeg a keze: a US Openen például most volt a harmadik esélye a négy közé jutásra, de egyszer sem tudott élni vele. (Davigyenko – Haas 3-0) Végül Roger Federer és Andy Roddick rendezett szőnyegbombázást az Arthur Ashe stadionban. Két és fél játszmáig egyáltalán nem sikerült elvenniük egymás adogatását, eztán a svájci kétszer is brékelt, és nyerte a harmadik szettet. S mivel előtte az előző kettőt is hozta 7-6-ra, így ez azt jelentette, hogy zsinórban a 26. találkozóját is megnyerte New Yorkban, és magabiztosan halad 12. Grand Slam győzelme felé. Egészen elképesztő, amit Federer művel, egyszerűen nem lehet rá szavakat találni. Nincs, aki megállítsa. (Federer – Roddick 3-0)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!