Jegyzet

2023.09.21. 06:30

Muszukajev – magyarul

Novák Miklós

Nem tagadom, ambivalens érzésekkel néztem kedd este a szabadfogásúak 65 kg-os döntőjét a Belgrádban zajló birkózó-világbajnokságon. A magyar színeket képviselve futott ki a szőnyegre egy kócos, szakállas, ízig-vérig sportember. Mondjuk, ez utóbbi valamennyi birkózóról elmondható, talán nincs még egy olyan sportág, ahol erő, állóképesség, ügyesség, küzdőszellem annyira együtt áll, mint a birkózásban.

A szakemberek, Bánkuti Zsolt szövetségi kapitánnyal az élen, előre megmondták, egyértelműen Iszmail Muszukajev, avagy Muszukajev Iszmail a finálé esélyese. A magyar sikerért tehát nem különösebben kellett izgulni. S így is történt, Muszukajev már az első percben akciót csinált, esélyt sem adott Puerto Ricó-i ellenfelének, ki sem töltötte a hatperces birkózóidőt, nem egészen négy és fél perc alatt 11–0-ra, technikai tussal győzött.

Jómagam ekkor kezdtem el izgulni: Muszukajev vajon hogyan ünnepli a magyar színekben aratott diadalt? Nos, látványosan tette. Hatalmas magyar zászlóba burkolózott, még szaltót is ugrott így, átlagembernek pusztán ez a mutatvány komoly kihívás. Ezután következtek az örömszavak. A világbajnoki aranyérem természetesen pályafutása legnagyobb sikere, az az álma, hogy jövőre a párizsi olimpián is jól szerepeljen, és köszönetet mondott Magyarországnak. Szépséghiba, hogy azt oroszul tette.

Muszukajev Iszmail kabard származású, 2018-ig orosz színekben versenyzett, a magyar köztudottan nehéz nyelv, de négy év alatt az alapokat, legalább néhány szót el lehetne sajátítani. Muszukajev nem vette ehhez a fáradságot, és meg sem követelik ezt tőle. Szerencsére ez utóbbi kijelentés mégsem egészen igaz: pótolva a mulasztást, Muszukajev tegnap a Magyar Birkózó-szövetség Facebook-oldalán az alábbi videóüzenetet tomácsolta magyarul: 

„Hello, Magyarország! Köszönöm a szurkolást, irány Párizs! Hajrá, magyarok!”

Nem tisztem megítélni Muszukajev hatását a magyar birkózásra. A világbajnoki arany, a párizsi esély persze önmagában is hatalmas eredmény. Ám, mint a bajnokok, a példaképek általában, a közvetett hatás legalább ilyen fontos lenne. Ha a fiatalok az ő példáját akarnák követni, ha a jelenlététől megpezsdülne a magyar birkózóélet. Lehet, hogy ennek is van jele, de pillanatnyilag Muszukajev és másik két honosított magyar válogatott-társa, Kuramagomedov Murad és Bajcajev Vlagyiszlav inkább az égető hiányt hivatott orvosolni a szabadfogású szakágban.

Más sportágakban is akadnak honosított versenyzők, de a birkózás mégiscsak magyar sikersportág volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!