Sport

2014.06.22. 15:45

Sebestyén Dalma, a Hullám lánya Kínába indul

Székesfehérvár - Sebestyén Dalma indul az augusztusban, Kínában megrendezésre kerülő ifjúsági olimpia versenyén. Dalma a magyar úszóválogatott tagjaként lesz ott Nankingban.

Silye Sándor

Sebestyén Dalma fejlődése töretlen, tavaly jutott a csúcsra mind korosztályában, mind a felnőttek között. Eddig kétszer nyert korosztályos Európa bajnoki aranyérmet, 2013-ban az Ifjúsági Olimpiai Játékok viadalról bronzéremmel tért haza. A felnőtt rövidpályás országos bajnokságon a múlt évben 1 arany, 1 ezüst és 2 bronzérmet szerzett, ennek köszönhetően rajthoz állhatott a dániai rövidpályás Európa bajnokságon is. Szép.

A Hullám 91 UVE úszó kiválóságára élete eddigi legnagyobb versenye vár augusztusban Nankingban. Fotó: Koppán Viktor

Dalmára nagy feladat vár a közelgő hetekben. Előbb indul a felnőtt országos bajnokságon, majd augusztus 16-án Kínában, a Nankingben kezdődő ifjúsági olimpián. Egyik reggel az edzés után találkoztam a bajnokkal, aki miután kiszállt a vízből szétnézett, és megjegyezte:

– Ma igazán szép idő van!

Adódott is a kérdés: nem vágyik időnként arra, hogy a hosszok darálása helyett inkább napfürdőt vegyen, és élvezze a jó időt, az élet szépségét?

– Dehogynem! De ott lebeg a szemem előtt a cél, ami motivál. Hogy felnőtt lettem az elmúlt évben, vagy sem? Még bennem van a gyerek, de már érettebben gondolkozok, és ennek köszönhetően jobbak az edzéseim, amelyek segíthetik a jobb eredményeket – mondta.

Az ifjúsági olimpiáról szerényen nyilatkozott, pedig tavaly bronzérmet szerzett az ideihez hasonló játékokon.

– Az egyéni csúcsomat szeretném megjavítani az olimpián! Nagyon erős lesz a mezőny, jó lenne dobogóra állni, de ahhoz nagyon nagyot kell produkálnom! Előtte indulok a felnőtt magyar bajnokságon, de ott edzés, felkészülés közben versenyzek, ám hiszem, így is néhány jó eredmény birtokában jöhetek haza. Végtére gyakorlás közben is jó időket mutat a stopper...

Mondom a tehetségnek, jó lenne kihúzni már belőle végre egy optimista mondatot, mire megjegyezte:

– Reálisnak kell maradni!

Igaz. Jó lenne hát augusztus végén a siker realitásáról beszélgetni vele!

Sárdi Ákos, Dalma edzője sorolja a tudnivalókat. Magyarországról 8 úszó indul, egyikük a Hullám lánya, aki öt számban rajtol el. Szerinte a fő számaiban, a 200 m pillangón, és a 200 m vegyes úszásban a döntőbe kerülhet. Ezen a szinten főképpen a 200 méteres távokon majdnem bármi lehetséges a fináléban. Az országos bajnokság befejeztével Debrecenben 3 hetes edzőtábor kezdődik, ott fejezik be a felkészülést az olimpiára, és a finomítások után indulnak el az esztendő legnagyobb korosztályos viadalára.

A szakvezetőtől is megkérdeztem, véleménye szerint tanítványa egy év alatt mennyire lett felnőtté?

– Sokmindenben már korábban felnőttes megoldások jellemezték, de az is tény, más dolgokban meg nem, de persze még csak 17 éves. Ami a versenyekhez, a munkához való hozzáállását jelenti, egyre magasabb szinten jár, néha a felnőtteket is meghaladó módon képes teljesíteni – jelentette ki a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!