Sport

2013.05.25. 19:30

Nagy csatában kapott ki az Alba

A férfi kosárlabda döntő második összecsapására került sor Szolnokon, ahol a Bericap Alba Fehérvár a hazai után, idegenben is győzni akart. Volt rá lehetősége, de a sok támadásokban elkövetett hiba miatt ez most nem sikerült. Folytatás kedden, Fehérváron.

Matók János

Szolnoki Olaj - Bericap Alba Fehérvár 65-60 (16-9, 17-13, 14-18, 18-20)
Szolnok, 1900 néző. Vezette: Földházi, Pálla, Ádám.
Szolnok: Simon 9/3, Florence 6, Sehovics 16/9, Bell  5, Báder 7, csere:Németh 12/12, Fodor, Gay 9/3, Szabó M. 5. Vezetőedző: Nenad Ascerics.
Bericap Alba Fehérvár: Moore 11/3, Wood 8/6, Hollis 11/3, Szabó Zs.4, Keller Á. 7, csere: Jones 12, Supola 7/3, Juhos, Bódi. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav.
Az eredmény alakulása, 3. perc: 2-5, 5. perc: 7-9, 8. perc: 13-9, 12. perc: 18-13,  15. perc: 22-20, 17. perc: 25-22, 23. perc: 35-25, 25. perc: 41-26,  28. perc: 44-34, 37. perc: 52-51.

Két éve, amikor szintén a két város csapata játszott a fináléban, az első szolnoki összecsapáson Bódi Ferenc, a Bericap Alba Fehérvár jelenlegi csapatkapitánya négy triplát is dobott, s azzal alaposan kivette a részét az idegenbeli sikerből. Amikor erre emlékeztettem, s arra, hogy ezúttal is elkelne a ponterőssége, nevetve jegyezte meg: "Természetesen jó lenne ismét annyi triplát dobni, de én megelégednék azzal az eggyel is, amit a 40. percben, a dudaszó pillatanában engedek el, s azzal szerezzük meg a győzelmet. Mert egyértelműen az a célunk most is, és nagyon boldogok lennénk, ha kedden hazai pályán fejezhetnénk be a bajnoki sorozatot. Mert az már azt jelentené, megszerezzük a bajnoki címet."

Érdekes, hogy egykori csapattársa, a jelenleg szolnoki Simon Balázs nem emlékezett vissza Bódi két évvel ezelőtti parádéjára, rá is kérdezett: "Tényleg négy triplát dobtál?" Feri szerényen bólintott, majd közölte Simivel, hogy ezúttal csak egyre készül, de az eldönti a meccset. Ebből is kitetszik, hogy a játszótársak nem ellenségként tekintettek egymásra.

Ez viszont a hazai táborról már nem mondható el, hiszen nem mondhatni, hogy szimpatizálnának a fehérvári csapattal, s főleg nem Keller Ákossal. Akinek gyakorta emlegetik anyai felmenőjét. Ákos anyukája két éve megunva a szidalmakat, volt oly bátor, hogy készíttetett egy pólót, amelyen a "Keller Ákos anyukája vagyok" felirat díszelgett, s ezt viselte a Tisza-ligeti csarnokban. Így tett ezúttal is, hiszen számított rá, hogy a hazai fanatikusok újból megtalálják a fehérváriak válogatottját, aki a szerdai meccsen nagyszerű teljesítménnyel rukkolt elő.

Az első megnyilvánulás a fehérváriak "roma földművelő" titulusa volt az olajosok részéről, majd a csapatok bemutatásánál az albások harsogó kifütyülése. Ahogy megszokhattuk, a túloldalról ezúttal sem vette fel a kesztyűt a szépszámú fehérvári vendégtábor.

Az első kosarat Báder szerezte, majd futtában keményen oda szólt a fehérvári kispadnak. Bánhatta, mert Hollis triplája volt a válasz erre. Feszült és kemény küzdelem zajlott a pályán, de az felettébb érdekes volt a 7. percben, hogy amíg a hazaiak egyet sem, addig a vendégek már 4 személyi hibát kaptak. Percekig az Alba vezetett, ám miután Báder és Németh kosaraival 13-9-re már az Olaj ment, Dzunics azonnal időt kért, de Németh a második tripláját is bevágta, 16-9.

A második negyed első pontjait Jones szerezte, ám Gay azonnal válaszolt, de ezt tette Keller Ákos is, fej-fej mellett haladtak a felek, hiszen Jones még közelebb lopta csapatát, 18-15. Aztán a 16. percben Hollis már kiegyenlített, 22-22, majd Moore kihagyta ziccerét, Sehovics sajnos nem, ráadásul még egy büntetőt is dobhatott, 25-22.  Majd ő is bedobott egy triplát ezután, 28-22, így lett a vezetésből hátrány, s a fehérvári időkérés. Hiába, mert Németh harmadik triplája is ült, 31-22. A szünetre végül Bell zsákolása után 33-22-es hazai vezetéssel mentek a csapatok.

A félidei statisztikából kiderült, hogy az Alba két kulcsjátékosa, Moore 0, amíg Wood csak 2 pontot szerzett, de Szabó neve mellett sem állt pont, ellenben Hollis 9-ig, Jones pedig 6-ig jutott.

A folytatásban az Alba Keller és Szabó helyett Juhossal és Jones-szal folytatta a játékot. Végre - akár csak Fehérváron - Moore megszerezte az első pontjait, amíg Jones azért dühöngött, mert a másfél fejjel alacsonyabb Florence szerelte. Aztán pillanatok alatt 41-26-ra meglépett az Olaj, Simon triplája után, jött is az időkérés. Nem ment az Albának, főleg a támadásokban hibáztak sokat a játékosok. Végre, a 28. percben Supola jóvoltából megszületett a 2. fehérvári tripla, 44-34. Némi kakaskodás után Moore és Szabó Zs. dobhatott 2-2 büntetőt, sikerült is, így 44-38-ra módosult az állás. Aztán Szabó Zs. kapott technikait, mert kosara után Florence felé ütött. Az utolsó negyed 47-40-es hazai vezetéssel kezdődött. Ám miután a 33. percben Moore duplájával az Alba 49-45-re feljött, Nenad Ascerics azonnal időt kért.

Németh nem tudott hibázni, újabb triplát dobott, a túloldalon viszont megint kimaradtak a ziccerek. Négy pontra (52-48) Hollis kosarával mégis feljött az Alba, sőt, Wood megdobta az első tripláját, 52-51. De elég volt két hiba, a Szolnok ismét 6 ponttal ment (57-51), amikor 2 perc 47,5 másodperc volt még hátra a mérkőzésből. Az Alba jöhetett, Hollis betalált, Gay nem, Wood triplát dobott, 57-56, ráadásul az Olaj eladta a labdát, de Moore rosszul dobott. Gay nem hibázott, ráadásul büntetőt is dobhatott, 60-56 az Olajnak, 40 másodperccel a vége előtt. Az újabb hiba már nem fért bele, a Szolnok 65-60-ra győzött, s így kiegyenlített.

Folytatás kedden, Fehérváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!