Sport

2014.07.07. 14:55

Karate tábor Pusztavám mellett

Pusztavám - Karate tábornak adott otthont a Pusztavám melletti, szebb napokat is látott volt úttörőtábor. Kovács Ferenc, a székesfehérvári Alba Regia SC edzője, elmondta, hogy jelenleg 14 gyermek - közülük 6 fehérvári - adott számot tudásából.

Nédó Géza

A legtöbb versenyző fehér övvel rendelkezik, de néhány zöld, kék, sárga övesekkel is találkoztunk. Kovács Ferenc hangsúlyozta: Székesfehérváron 38 évvel ezelőtt szervezte meg az első fehérvári klubot. Tanulmányai kezdetén sikerült Jugoszláviából beszerezni egy karate könyvet. Akkor még nem beszéltek kyokushin stílusról, csak egyszerűen karatéról és már annak is örült, hogy volt ez a könyv, amiből lehetett gyakorolni. 1976-ban Magyarországra érkezett Mészáros Attila Svédországban élő, magyar származású karate mester és övvizsgát tartott, ahol az első 10. kyu fokozatot megszerezte.

A pusztavámi karate tábor részvevői. A felső sorban balról a negyedik Kovács Ferenc (Fotó: Hrubos Zsolt)

A kyokushinkai stílus legfontosabb jellemzője, hogy a leghatékonyabb technika oktatására, kivitelezésére törekszik, de fontos a stílusra jellemző mozgáskultúra oktatása, elsajátítása és a mozdulatok pontos, hatékony kivitelezése is. Emellett a verseny centrikusság is meghatározó, a Kyokushin karate a full contact küzdelemre készít fel, ahogyan teszi ezt több más harcművészeti ág is. Fontos tudni, hogy a Kyokushin stílusra jellemző kettősség abból fakad, hogy ez egy tradicionális karate stílus, ezért az alaptechnikákat, katákat nagy hangsúllyal oktatja, melynek a lényege a képességfejlesztés. A pusztavámi karate-táborban a jövő reménységei vizsgáztak. Két fiú a kitűzött célt nem érte el, de a javításra a jövőben módjuk nyílik zárta mondandóját Kovács Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!