kajak

2019.10.14. 13:00

Hosszútávban gondolkodnak

Útnak indul az 52 fős magyar maratoni kajak-kenus különítmény a kínai szakági világbajnokságra, soraikban a Dunaferr SE két kajakosával, Máthé Krisztiánnal és Katona Lilivel is.

Korondy Tamás

Krisztián és Lili az életben is egy párt alkotnak Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Hogy érzitek magatokat, hogy sikerült a felkészülésetek?

– Akkor kezdem én, a hölgyeké az elsőbbség, nemde? Számomra nagyon jól, amiben nagy része volt a Dunaferrnek is, akik iszonyatosan segítőkészek mindenben, legyen szó orvosokról vagy sporteszközökről. Köszönjük nekik még egyszer. Plusz most először magamnak írtam meg az edzéstervemet, és nem az edzőm, ami nem szokványos. Így azt csináltuk, amit én szerettem volna, és ez, úgy érzem, sokkal jobb volt így. Már csak azért is, mert a vállammal mindig van valami baj, nem százszázalékos, és nem akartam a központi edzőtáborban terhelésnek kitenni Győrben. Nekem most másra volt szükségem, és ez szerintem bevált – osztotta meg a még csak 23 éves Katona Lili.

– „Őszintén? Nem jött közbe sérülés vagy betegség. A szokásos szeptemberi nyomasztó időjárás-változás sem zavart meg, bár továbbra sem szeretek 2-3 réteg hosszú felsőben evezni, de edzeni kell. Ezt mindig nehéz kezelnünk, de megoldottuk” – kezdte párja, Krisztián. „A lényeg, hogy bírni fogom mindkét számot, mivel most többet edzettem, mint valaha.”

Ez mit jelent pontosan?

– Az újdonsült versenyszámban, a rövid körös távon indulok egyest, ami egy speciálisabb felkészülést igényelt (3 kis kör kajakozás, közben két futószakaszt is kell teljesíteni hajóval a kézben a 3,5 km távon – a szerk.), de emellett nem hanyagolhattam el a hosszabb távot sem, hiszen ott párost is indulok, mégpedig Boros Adriánnal. Adriánnak nagy neve van a szakágban, hiszen világbajnok is ebben a műfajban, szóval a rutin ott van előttem, a munka pedig bennünk van.

Krisztián és Lili az életben is egy párt alkotnak
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek szerint akár érmekkel is hazajöhettek a Duna-partra!

– Én nagyon bízok benne. – vette át a szót a Lili. – Számtalanszor láttam már Krisztiánt felkészülni vagy versenyezni, és hatalmas erőt ad az a kitartás és akarat, ami benne van. Próbálom átvinni ezt a saját versenyzésembe is, hogy ezzel több lehessek. Ki kell jönnie annak a munkának, amit beletesz, és ki is fog.

Bárcsak ilyen könnyen menne ez… – nevetett fel a pár férfi tagja, majd hozzátette: még a versenyműsor sincs meg, így pontos esélylatolgatásba sem akarnak belemenni. – Egyelőre annyit tudunk, hogy csütörtök dél körül lesz egy előfutama a rövid körös számomnak, este pedig a döntő. A páros vasárnap lesz, így pihenni is tudok majd, ha pedig nem sikerül az egyes, akkor megbeszéljük Lilivel, mit látott kívülről, én mit éreztem jónak és a rossznak belülről, aztán Adriánnal javítok – taglalta, majd folytatta. – Itt Lilihez hasonlóan én is egy éremben reménykedek, a lényeg, hogy minél fényesebb legyen, de nem lesz könnyű dolgunk: olyannyira sűrű a mezőny, hogy a francia síkvízi világbajnok, Cyrille Carre is indul, de a sokszoros bajnok dél-afrikai Hank McGregor is rajthoz áll. Az éremre Lilinek van nagyobb esélye, hiszen ő a regnáló U23 Európa-bajnoka a számnak, amiben indul. Ha mindent megcsinál – és megfogadja a tanácsaimat (nevet) –, amit beszéltünk, neki kell nyernie. Ha ügyesek vagyunk, két érem lesz a nyakunkban.

És ezzel, ha jól tudom, vége is a szezonnak. Jövőre folytatás következik?

– Igen, ezután most már mi is pihenünk. A következő évben már nekem is a felnőttek között kell helytálljak, de szeretnék síkvizen, 1000 méteren is indulni, akár párosban is – összegzett a lány. – Nálam marad minden úgy, ahogy eddig. Jövőre Budapest rendezi a maraton-Eb-t, 2021-ben pedig világjátékok lesznek. Ez a maratonisták olimpiája, úgyhogy most csak ez lebeg a szemem előtt”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában