Sport

2015.06.26. 19:29

Harc skótszoknyában - Skót Felföldi Játékok Velencén

Velence - Nyolc nemzet legjobb erős emberei mérik össze tudásukat az IHGF Skót Felföldi Játékok Challenge VB 2015 megmérettetésen.

Sebestyén Lilla

A legnagyobb küzdelmet nem egymással, önmagukkal vívják a most folyó, két napos nemzetközi verseny erős emberei állapítom meg, ahogy végig nézem az első versenyszámot a rönknyomást, amelyet Velence egyik szállodájának parkolójában tartanak.

A Skót Felföldi Játékok Challenge megnevezéshez híven, minden versenyző skót szoknyát visel és vikingekhez méltón üvöltenek, amikor a fejük felé tornásszák a száz kilogramm feletti súlyokat és tapsolnak, gratulálnak, amint társuk legyen bár lengyel, holland, izlandi, amerikai vagy magyar megdönti saját, egyéni csúcsát.

- Most rendeztünk először meg ezt a típusú versenyt Velencén. Ez egy barátságos küzdelem, amellett, hogy halál komoly. A legjobbakat hívtuk meg, hogy vegyenek részt a bajnokságon és egy észt versenyző kivételével, szerencsére mind eltudtak jönni - magyarázza Darázs Ádám, a megmérettetés főszervezője.

Mint megtudom, ebben a sportágban nem épp ritka a sérülés, a legtöbben már túl vannak egy-két műtéten,

Ádám – nyolcszoros nemzeti bajnokként – épp tizenhaton. Szinte az egész testét hegek borítják, ennek ellenére is csinálja. Mint mondja, megkérdezte egyszer az egyik hegymászó ismerősét, miért érez rá késztetést, hogy meghódítsa a csúcsot? Mire az nemes egyszerűséggel csak annyit felelt: ott a hegy, azért van, hogy megmásszák.

– A súly emelés is valami ilyesmi. A kihívás a lényeg, önmagunk próbatétele, a küzdelem. Magyarán meg van ennek is a maga szépsége, de azért a gyerekeinek nem ajánlom – jegyzi meg Ádám nevetve.

A főszervező szavait igazolja, az első szám végeredménye is: százhetven kilogrammot nyomott ki fej fölé az USA kőemelő bajnoka és sziklacipelés világcsúcstartója, Casey Garisson, akit társai hátba veregetéssel díjaztak. Viszont, a kilencedik helyen végző Vass Istvánnak is jól végződött a nap, egy száztizenöt kilós „rönköt” a feje fölé emelve állított fel egyéni csúcsot.

Ez azonban csak rész eredmény, a verseny ma reggel folytatódik a városban, több helyszínen. Hátra van még az igmándi kalapács dobás egy tizenhárom kilogrammos kalapáccsal, a súly magasba dobás – huszonöt kilóval –, illetve a pózna dobás, amelynek hossza öt méter. A Velence Korzón körülbelül déli tizenkét órától lehetünk tanúi a csőborogatásnak – egy négy méter hosszú cső átfordítása hetvenöt másodperc alatt, minél többször – és a kőgolyóemelésnek, amely feladatban 123, 144, 161 és 175 kilós golyókat kell felpakolnia egy állványra, a lehető leggyorsabban. A verseny végén összesítik az eredményt és kiderül, ki lesz az IHGF Skót Felföldi Játékok Challenge VB 2015 győztese

Magyarországot hárman képviselik: Kiss Tibor Tatabányáról, aki tavaly a nemzeti bajnokságon az ötödik lett, Saliga Tamás Komáromról aki ugyan ezen a versenyen a hatodik helyre küzdötte fel magát és a már előbb említett Vass István Zichyújfaluról, aki viszont dobogós harmadikként végzett a nemzetközi megmérettetésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!