Sport

2009.07.31. 02:29

Az ARAK atlétái közül többen is éremesélyesek lehetnek az országos bajnokságon

Székesfehérvár - Az atléták a szombaton és vasárnap rendezendő országos bajnokságra készülnek. Az ARAK olyan reménységekkel vág neki a megmérettetésnek, mint Borsányi Gyöngyi.

Silye Sándor

Az ifjú hölgy a két hete megrendezett Európai ifjúsági olimpiai fesztiválon, Tamperében ötödik helyet szerzett, mégpedig úgy, hogy saját egyéni rekordját a döntő hat ugrásából négyszer megjavította. Borsányi Gyöngyi a télen próbálta ki magát először hármasugrásban, Finnországban pedig már 12,74 méterre repült.

- Az ifjúsági világbajnokságon nem sikerült a döntőbe kerülnöm, az edzőm, Tölgyesi Előd pedig azt is elmondta, nem tragédia, ha ez Tamperében sem jön össze. Az egyéni csúcsomat azért mindenképpen szerettem volna megjavítani Tamperében - kezdte Borsányi Gyöngyi.

- Ez már a selejtezők során sikerült, pedig nem voltak ideálisak a körülmények.

- Igen, zuhogott az eső, ez pedig a vetélytársakat megzavarta. Nekem sikerült fejben úgy felkészülnöm a viadalra, hogy már akkor sikerült egy centimétert javítanom a legjobb eredményemen.

- A döntő napján pedig egyenesen remekelt.

- Hat kísérletem volt, és négyszer sikerült az addigi legjobbamon javítani, végül 12,72 méter lett a legjobb ugrásom. Nem számítottam ekkora javulásra, az idő nagyszerű volt, és jó formában éreztem magam.

- Az edzője itthon maradt. Ki segített önnek a versenyzés folyamán?

- A magyar csapat ugróit segítette egy edző, aki a nekifutásban adott néhány tanácsot, az ugrásba nem akart beleszólni. Tölgyesi Előddel a selejtezők és a döntő után is beszéltünk telefonon, illetve kaptam néhány bátorító sms-t is itthonról, ez amolyan lelki fröccs volt.

- A továbbiakban milyen eredményt tűz ki maga elé?

- A hét végén elindulok az országos bajnokságon, ahol ismét szeretnék az egyéni legjobbam környékén ugrani. A csapatbajnokságon, remélem, lesz hármasugró csapat, majd télen, a fedett bajnokságon jó lenne egy szép eredményt elérni. Centiméterekről nem beszélnék, sok múlik az alapozáson, a felkészülésen.

- Gyöngyi jelenlegi eredménye a harmadik legjobb a magyar mezőnyben, így ha sikerül megismételnie tamperei produkcióját, akkor dobogós lehet a felnőtt ob-n - jelentette ki Tölgyesi Előd, az ARAK szakosztályvezetője. - Szerencsére minden adottsága megvan ahhoz, hogy továbbra is szépen fejlődjön és jövőre egy szép kerek számot elérjen... Egy év múlva elsőéves juniorversenyző lesz, nemzetközi szinten két esztendő múlva várhatunk igazán kiemelkedő eredményt tőle.

A szakember beszélt az előttünk álló, Puskás-stadionban rendezendő ob-ról is, ahol Babos Ritától hármas-, magas- és távolugrásban is fényes érem várható, Molnár Balázs 400 gáton is elsőszámú esélyes, de nem szabad megfeledkezni a hölgy sprinterekről sem. Zsigovics Natália izomsérüléssel küzd, ezért lehet, hogy csak váltóban indul a fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!