13°
16°
13°

A Wembleyben is lengetett Viszokai – A dunaújvárosi asszisztens reméli, jó bírók kerülnek ki a tanfolyamokról

Dunaújváros – Soha sem az ünnepelt sztárok közé tartoztak, mégis, nélkülük nincs futballmérkőzés. A labdarúgó játékvezetők olykor élet és halál urai a pályán, de az igazán nagy sípmesterek és zászlólengetők nem élnek ezzel vissza.

A 35 esztendős Viszokai László 19 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy nem focista, hanem játékvezető lesz belőle. A dunaújvárosi partvonal-asszisztens már túl van a 150. NB I-es mérkőzésén is, ráadásul FIFA-kerettag, így nem marad ki a nemzetközi futball vérkeringéséből sem.

– A Dunaferr serdülő csapatában fociztam, majd az egyik középiskolai szakmai tanárom – aki aktív játékvezető is volt egyben – invitált még 1997-ben, hogy vegyek részt egy játékvezetői tanfolyamon. Gondoltam, foci ez is, az is, megnézem a másik oldalát is – meséli Viszokai László, aki már lengetett az angol válogatottnak is.

– Nem volt nagy lelki trauma átállni a másik oldalra?

– Nem, talán csak az, hogy nehéz volt megállni, hogy ne rúgjak bele a felém tartó labdába.

– Óriási lelkierő kellhet egy focibírónak, hiszen állnia kell a kritikát.

– Ez így van, pláne megyei szinten. De gyorsan hozzászokik az ember, ha pedig magasabb osztályban is vezethet meccset, ott már nem jelent ez akkora akadályt. Sőt, amikor több ezer ember van körülötte a lelátón, ez már nem csak a játékosokat doppingolja, de még a játékvezetőt is.

– Mi az, ami megfogta a játékvezetésben?

– A jó közeg, még annak ellenére is, hogy a játékvezetőket általában mindenki szidja. Minden egyes mérkőzésen jól érezzük magunkat, s éppúgy, mint az egymás ellen küzdő felek, mi is egy jó csapatot alkotunk a kollégákkal.

– FIFA-asszisztensként egyre komolyabb mérkőzéseken lengethet. Mennyire adhatja át magát a játékvezető a csodálatnak, annak, hogy klasszis futballisták játszanak előtte?

– Meg kell próbálni ezt kizárni, és csak a feladatra koncentrálni. A pályabejárás alkalmával, vagy a bemelegítés közben lehet egy kicsit úszkálni az atmoszférában. Amikor elkezdődik, az már éppen olyan mérkőzés, mintha a Kulcs játszana a Rácalmással. Szakmailag azonban készülünk a játékosokból, hogy számítsunk arra, kitől mi várható a pályán. Minden csapatban vannak nehezebben kezelhető játékosok, s erre készülünk fel jobban. Észben kell tartani a műesőket is például. Figyelünk a csapatok taktikájára, mert abból is lehet következtetni bizonyos szituációkra, például a lesállásoknál.  Viszokai László 2015 októberében az Anglia–Észtország Eb-selejtező asszisztense volt a Wembley stadionban, majd a Barcelona–Bate Boriszov BL-összecsapáson tartalék játékvezetőként működött közre a Camp Nou-ban. A Bajnokok Ligájában még 2013-ban az Atlético Madrid–Austria Wien találkozón debütált.

– Nem remegett a zászló a kézben?

– Egy picit igen. Amikor megszólal a BL-himnusz, azt valahogy egészen más élőben hallgatni. Ezzel a közeggel is ismerkedni kell, de mindenhol a feladatra kell koncentrálni. Mert ha elkalandoznak a gondolatok, akkor nem egy fantasztikus élményként, hanem rémálomként rögzül. Az asszisztens nem készült tudatosan FIFA-játékvezetőnek, ahogy mondja: első tanfolyamtól kezdve tette a dolgát, s lépegetett a ranglétrán.

– Nehéz pálya ez, nem lehet hosszú távra előre tervezni. Dolgozni kell, és nem szabad feladni. Jó lenne Eb-re, vb-re kijutni, de ha marad a BL, vagy az Európa-Liga, akkor ezeket a feladatokat is szívesen látjuk – mondja az utánpótlásban bízó partbíró.


Legolvasottabb

1
„Lecsóőrültek” a trónon, megkoronázták a lecsókirálynőt
2
Halálos baleset történt a Váli-völgyi pihenőhelyen
3
Autótűz Székesfehérváron
4
Ittasan vezetett, átszakította a szalagkorlátot
5
Így parkoltok Ti, Fejér megye!
V. Varga József
vb-selejtező / 8 perce
A dánok egy félidőt hagytak női labdarúgóinknak
A magyar női labdarúgó-válogatott Gyirmóton 6-1-re kikapott az Európa-bajnoki ezüstérmes dán csapattól a világbajnoki selejtezősorozat első mérkőzésén kedden.
Gyász
*JAMRIK ISTVÁN* 55 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni polgári búcsúztatása a Béla úti temetőben 2017. szeptember 21-én, csütörtökön 13 órakor lesz.
*JAMRIK ISTVÁN* 55 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni polgári búcsúztatása a Béla úti temetőben 2017. szeptember 21-én, csütörtökön 13 órakor lesz.
/"Megállt a szív, megállt a kéz, nincsen szó az ajkadon. Szívünkben örökké élsz, mert szerettünk nagyon . . ."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *MIKLÓS JÓZSEFNÉ* *szül. Varga Anna* Seregélyes-Szőlőhegyi lakos 77 éves korában elhunyt. Temetése 2017. 09. 21-én 14 órakor lesz a Seregélyes-Szőlőhegyi temetőben. A gyászoló család
/"Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed. Vigyázunk az álmodra, te csak aludjál! Kedves szerettünk, Isten veled!"/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk *FEHÉR ANNA* 2017. szeptember 6-án, 65 évesen elhunyt. Szeptember 22-én a Fecskeparti temetőben 12 órakor búcsúzunk tőle. Gyászolják: gyermekei Gábor, Ani, unokái Richi, Szandu és veje Bala, valamint rokonai és barátai
/"Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordozunk némán, csendesen."/ Fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy *FÜLÖP KÁLMÁN* agrármérnök szabadbattyáni lakos, hosszú betegség után 2017. augusztus 31-én elhunyt. Szűk családi körben búcsúztunk el tőle. A gyászoló család
/"Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordozunk némán, csendesen."/ Fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy *FÜLÖP KÁLMÁN* agrármérnök szabadbattyáni lakos, hosszú betegség után 2017. augusztus 31-én elhunyt. Szűk családi körben búcsúztunk el tőle. A gyászoló család
/"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te örökké élni fogsz, mint a csillagok."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *LAURINYECZ FERENCNÉ* *(Marika)* életének 79. évében örökre megpihent. 2017. szeptember 23-án 11 órakor az Agárdi temetőben veszünk tőle végső búcsút. Drága emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család
akár a szimfónia / 20 perce
Október elejétől új darabbal hódít a Thália Színház
Vál-völgyi kalandok / 45 perce
A felcsúti kisvasúton utazott az EP-delegáció
Zsohár Melinda
filléres praktikák / 1 órája
Ragyogni fog otthona ezektől a természetes tisztítószerektől
Diófa / 1 órája
Vandál csonkítás vagy szakszerű gallyazás történt Sárpentelén?
Farkas Andrea
különlegességeket kóstolhatnak / 2 órája
Temérdek finomság várja a nyíregyházi fesztiválra látogatókat
Foci / 2 órája
A megyei III. osztály e heti meglepetése a Söréd győzelme a listavezető otthonában
Káldor András