Sport

2017.09.01. 14:15

Tizenegy operáció után búcsúzott Simek Péter

LABDARÚGÁS A Siófok NB II-es futballcsapatánál pályaedzősködik, valamint gyakran felbukkan a tévé képernyőjén, szakkommentátorként.

Horog László

Tizenévesen robbant be az élvonalba, alig múlt 18, amikor bemutatkozott a Videoton felnőtt csapatában. Kilencszer volt válogatott, profi pályafutását 2013-ban fejezte be.

- Bakonycsernyén születtem és kezdtem futballozni az iskolai csapatban, majd 1993-ban a Vidi utánpótlásedzője, Jung József Salgótarjánban látott focizni, a korosztályos megyeválogatottak tornáján. A Videotonhoz invitált.

- Meglepő, hogy Nógrádban szúrták ki a piros-kékek.

- Volt már rólam információjuk, ott kerestek meg hivatalosan. A bátyám, Richárd a Vidiben focizott, szerintem tehetségesebb volt, mint én, de egy súlyos bokasérülés miatt nem jutott el a felnőtt csapatig, korán abbahagyta. A tehetségkutató Fejér megyében kezdődött, 100 gyerekből 20-at kiválogattak, összevonták Tolna megyével, a keretet szűkítették. A legtehetségesebbeket utaztatták Salgótarjánba, Fejér-Tolna néven szerepeltünk a többi, régiós csapattal. A torna után, 1993 nyarán igazolt le a fehérvári klub, a serdülő II-es csapatba.

Györök Tamás és Simek Péter tinédzserként a Videoton csapatában

- Onnantól pedig lépkedett felfelé a ranglétrán.

- Akadtak buktatók. Térdszalagszakadást szenvedtem, egy évet kihagytam. Akkoriban nem volt ennyire modern az orvostudomány, a rehabilitáció sem, súlyzóztam, erősítettem a combomat, gyógytorna jelleggel, úgy, hogy a térd-ízületem ne károsodjon.

- Tehát autodidakta módon készült a folytatásra.

- Jung József felügyelte a munkát, persze, kikértem orvosok segítségét is. Visszatértem, megnyertük az ifi A gárdával a kiemelt bajnokságot. Jó csapatunk volt, később nyolcan bemutatkoztunk az élvonalban. Volt, akinek több száz meccs jutott, másnak alig néhány. A klubnál folyó munka minőségét bizonyítja, hogy ennyien szerepeltünk a legmagasabb osztályban. A 18. szülinapom után pár nappal mutatkoztam be az MTK ellen, hazai pályán. Vágó Attila volt a Vidi edzője, negyedórát kaptam a bizonyításra. A nyáron rutinos játékosokat igazolt a klub, tudtam, hogy kevés lehetőségem lesz a folytatásban, a Gázszerhez igazoltam. Két évet töltöttem ott, az egyesület megszűnt, én pedig a Vasashoz kerültem. Két évvel később kiestünk, hívott az Újpest, elfogadtam az ajánlatot. 2005 elején megint elszakadt a térdszalagom, ezúttal a másik térdemben. Újabb, hosszú kihagyás következett, majd 2005 nyarán Fehérvárra szerződtem, Csertői Aurél vezető-edző szorgalmazta a leigazolásomat. Jól ment a játék, nagyon komoly összeget fizetett értem a Temesvár, a Videoton FC is jól járt és én is. Ráadásul fontos volt, hogy Georghe Hagival dolgozhattam.

Györök Tamás (balra) és Simek Péter Siófokon dolgozik. A két fotó érdekessége, hogy ugyanott készült,  a balatoni stadionban, de pontosan húsz év eltéréssel

- Igaz, nem sokáig.

- Mindenki a bajnoki címről beszélt, ezzel szemben csak középcsapat voltunk, Haginak elege lett, vitába került a tulajdonosokkal, távozott. Az őt követő román tréner a hazai játékosokat helyezte előtérbe, a többi légióssal partvonalon túlra kerültem. Alig kaptam lehetőséget, ismét elszakadt a keresztszalagom, amikor felépültem, nem számoltak velem. Edzettem, hogy ne szegjek szerződést, néha olyan pályán, hogy gyalogút haladt át rajta. A klub tartozott nekem, 2007 tavaszán szerződést bontottunk, visszatértem a Vidibe. Aztán Újpestre vezetett az utam, onnan pedig a Vasasba. Az angyalföldieknél fejeztem be a profi futballt 2013-ban, az NB II-ben. Nem jutottunk vissza a legjobbak közé, a klub sem erőltette a folytatást, én sem. 33 évesen, tizenegy beavatkozás, nyolc térdműtét, egy hasfal-, egy lágyék- és egy szárkapocsműtét után úgy gondoltam, itt az ideje a búcsúnak. Hálát adok a sorsnak, hogy ennyi operáció ellenére mindig talpra tudtam állni, 340 mérkőzést vívtam az élvonalban és 30 gólt szereztem. Edzősködni kezdtem az újpesti utánpótlásban, az U14-es csapatnál, aztán jöttek a magasabb korosztályok. A múlt héten szereztem meg az A-licencet, két év múlva - ennyi időnek el kell telnie - jelentkezem a pro licences képzésre is.

- A nyáron került a profi futballba, Siófokon, az NB II-ben dolgozik régi jó barátjával, Györök Tamással.

- Györök tavaly a Gyirmót NB I-es csapatánál volt pályaedző. Disztl László vezetőedző segítői lettünk, Disztl Péter kapusedző és Zombori Regő erőnléti edző társaságában. Disztl Lászlót régről ismerem, nagyon jó munkakapcsolatban vagyunk, sokat tanulhatok tőle a szakmáról.

- A tévében szakkommentátorkodik, ami komoly kihívás.

- A Videoton FC tavalyi Európa-liga szereplése során kerültem mélyvízbe. Kovács Zoltánt, a fehérvári klub sport-igazgatóját kérdezték, aki engem ajánlott. Élvezem a televíziós munkát, ahogy az edzősködést is. Jól érzem magam Siófokon, tudom, még sokat kell tanulnom. Ahogy mindenki, aki edzőnek áll, én is szeretnék majdan NB I-es csapatot irányítani, vezetőedzőként. Ez az álmom nekem is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!