Sport

2017.07.04. 19:15

Tizenöt évvel ezelőtt kezdődött nemzetegyesítő céllal a diákbajnokság

Sorozatban harmadszor Fejér megyében rendezték a XV. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság labdarúgótornájának döntőjét.

Dévai Nándor Csaba

Amikor Kű Lajos, a Videoton korábbi labdarúgója, olimpiai ezüstérmes játékos 2003-ban útjára indította a nemzetegyesítést megcélzó kezdeményezését, a negatív hangok ellenére is biztos volt abban, hogy a sport segítségével egy ilyen nemes ügy képes lesz arra, hogy hosszú életű sikersztorivá váljon.

- 2003-ban, az első alkalommal még sokan féltették a kezdeményezést, sokan legyintettek rá, hogy nem lesz ebből semmi. Én azonban eldöntöttem, hogy valamit visszaadok ennek az országnak és az egész nemzetnek, hiszen én is annyi mindent kaptam. Végül olyan személyiségek álltak mellettem, mint Eperjes Károly, Erdei Zsolt, Komáromi Tibor, Novák Dezső és még sokan mások.

A kemény munka pedig meg is hozta a várt eredményt.

- Általános és középiskolás kategóriában rendezzük a versenyeket, az első évben viszont csak labdarúgótornát hirdettünk meg, ahova több mint kétszáz csapat jelezte, hogy jönne, szerte a Kárpát-medencéből. A területi és regionális döntőket követően a "nagydöntőt" a legendás Fradi-pályán játszhatta a két legjobb csapat, a Dunaszerdahely és Székelyudvarhely. Az aranyérmes a Székelyudvarhely lett, ahogy az első négy évben sorozatban, a torna fő eleme azonban ezután következett: a győztes csapat tagjainak Puskás Ferenc, valamint Grosics Gyula gratuláltak. Ennél többet kívánni sem lehetne. Megjegyezném, hogy Nikolics Nemanja is itt tűnt fel először.

A tizenöt éve indult kezdeményezés a mai napra kinőtte eredeti kereteit.

- Lánykori nevét, ami Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság volt, megváltoztattuk, hiszen már Kanadából is érkeztek csapatok. Ez mutatja, hogy milyen távlatokban képes a sport egy nemzetet összekovácsolni. Ma már focin kívül asztalitenisz, sakk, kézilabda, birkózás, irodalmi és történelmi vetélkedő kategóriában is összemérhetik tudásukat az indulók. Hihetetlen jó látni, hogy minden csapatban mindig van két-három fiatal abból az országból, ahol az elcsatolt terület található, és milyen sportszerűen tudnak küzdeni magyar társaikkal karöltve. A labdarúgás idei döntőjét ismét Agárdon rendeztük, a csodaszép parkerdőben, ahol 1-0 arányban győzött a Dunaszerdahely - sorozatban harmadszor - a Marosvásárhely csapata ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!