Sport

2017.03.22. 21:05

Mit sportoljon a gyerek?

Székesfehérvár - Örök vitatéma a szülők között, vajon mit sportoljon a gyerek, és mikortól kellenne mindezt elkezdeni?

Káldor András

A válaszokat a téma szakavatott ismerője, Magony Tamás a Polgármesteri Hivatal Civil, Ifjúsági és Sportiroda sportmunkatársa adta meg lapunk számára.

- Sokakban felmerül, a kérdés mikortól váljon a gyerekeknél a mindennapok részéve a versenysport?

- Hatéves kortól semmilyen sportágat nem kellene elkezdeni, hanem képességfejlesztő átmozgató jellegű torna az ideális. Ebben benne van minden, ami nem sportágspecifikus. Magyarországon sajnos véleményem szerint ez teljesen mellékvágányra ment az anyagiak miatt. Elvitték a különböző sportágak már hatéves korban a gyerekeket, és úgy vélték, akkor kell focistának, kézilabdázónak, vagy kosarasnak válni.

- Ezek szerint akkor ráérnek a szülők később egy-egy sportág felé terelni gyermekeiket?

- 9-10 éves korban kellene elkezdeni a versenyszerű sportolást, ezt addig általános képességfejlesztés előzze meg. Elvégezhető akár egy kosárlabda egyesületben is, vagy egy kézilabda, vagy futballcsapatban, amelyet kedvel a gyerek, és nem kellene a jelenlegi szemléletet fenntartani, hogy minden klub azt csinál amit akar. Ezek a programok nem egymásra épülnek, a baj az, hogy minden sportág képviselője a saját programját akarja "átnyomni" a szülőkön, hogy a gyerek oda menjen hozzájuk.

A kilencéves kor előtt a képességfejlesztésen van a hangsúly Fotó: Koppán Viktor

- Külföldön hogyan működik ez?

- Más országokban korántsem így van, bár ott is érződik a foci miatt, hogy minél korábban kezdjék el, félve attól, nehogy elvigye a gyereket egy másik sportág. Normálisan esetben nem gyűrnék le egymást a sportágak, hanem mindenki a másik tiszteletben tartása mellett tehetné a dolgát. Amennyiben nála nem jó, akkor átirányítaná egy másik sportághoz, ami a gyerek alkatának megfelel.

- Akkor a bűvös korhatárt a 9. év betöltése jelentheti?

- Ideálisan 9 éves korban lehet megnézni azt a sportágat, hogy megfelel-e? A szülőknek is döntő szerepük van, de ők leginkább az egyesületre hallgatnak, ugyanis, ha az egyesület azt mondja, hogy ez a jó, akkor a szülő beetethető, és nem fogja azt mondani, hogy ne menjen. Ebből adódik az, hogy egy idő után elmegy kosarazni, de 10 éves korában már nincs ott a kosárlabda pályán, hanem megunja, vagy megutálja, mert ő nem olyan képességű. Akkor a legjobb esetben egy másik sportágat próbálhat ki, de az a lényeg, hogy mozogjon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!