Sport

2014.11.04. 18:30

A mindössze 17 éves Rózsa Csilla jó úton halad a híressé válás útján

Alcsútdoboz - Már csak néhány ütésnyire van az álmaiban vázolt céltól a többszörös felnőtt és korosztályos magyar bajnok golfozó, Rózsa Csilla. A mindössze 17 esztendős sportoló a Lalla Aicha Tour School marokkói selejtezőjén az 5. helyen végzett, és ezzel bejutott a sorozat decemberi döntőjébe.

Ferencz Balázs

Ha december 17.-e és 21.-e között is jól szerepel a fiatal golfozó, akkor jövőre már a riói olimpiát veheti célba, ugyanis megszerezheti a Ladies European Tour Kártyát, amivel profiként gyűjtögetheti az olimpiai kvalifikációs pontokat. Rózsa Csilla tehát az elmúlt hetekben eredményesen készült „hazai" pályán, az alcsútdobozi Pannonia Golf és Country Club-ban több versenyen is részt vett. Ezek egyikén a sportoló hölgy elárulta, muszáj folyamatosan mozgásban lennie, hogy ne eresszen le.

Az a legszebb a golfban, hogy minden nap egy más nap, minden ütés egy másik ütés... Fotó: Koppán Viktor

– A Pannóniában eltöltött napok nap nem arról szóltak, hogy nagyon jól játsszam. Egy barátom caddy-zett nekem, ő volt, aki segített a pályán. Próbáltunk összehangolódni, és rájönni, hogy miként tudunk együtt versenyezni. Ahhoz képest, hogy fáradt voltam, úgy érzem jól játszottam. – fogalmazott még a marokkói verseny előtt Rózsa Csilla Alcsútdoboz határában.

– Milyen ez a pálya?

– Magyarország legjobb minőségű pályája az alcsúti, nem is túl nehéz, nem is egyszerű, ez egy jó hely, gyönyörű környezetben.

– Rengeteg az elfoglaltság, hogy bírja a nagy hajtást tizenhét évesen?

– Nem unatkozom, és én ezt szeretem. Ha nem történik semmi, akkor elpunnyadok, és az nagyon nem jó. Az USA-ban Tom Burnett irányítása alatt dolgozom Jacksonville-ben, Floridában. Az Akadémia pályájától tízpercnyire lakom, ott töltök el hetente hat napomat.

– Mennyire kell szeretni a golfot ahhoz, hogy ne csak kikapcsolódás legyen, hanem igazán komolyan tudja űzni az ember?

– Nagyon szeretem ezt a sportot. Imádom, hogy ott állok és dolgozom valamin, azt, hogy mindig valami újat tanulok a játékról és magamról.

– Hogyan ismerkedett meg ezzel a szép sportággal, a golffal?

– Anyuék vittek ki egy rendezvényre nyolcéves koromban, ahol ki lehetett próbálni a sportágat. Nem voltam ügyetlen, és ezt többen szóvá is tették. Ez bizony a fejembe szállt, és három éven át nyúztam anyukámat, hogy golfozni akarok. Tizenegy évesen a közelünkben nyílt egy pálya, s ott elkezdtem komolyabban ismerkedni a golffal.

– Fiatal kora ellenére nagyon szép eredményeket ér el. Rióban már a golf is szerepel az olimpia műsorán. Felsejlett már ön előtt az olimpiai indulás lehetősége?

– Az olimpiához profinak kell lenni, a profi tourokon kvalifikálhatják magukat a játékosok az olimpiára. Ha a karácsony környéki kvalifikációs döntőben is a top 20, top 30 között tudok lenni, akkor megszerzem a profi státuszt a jövő évi Tourra, tehát akkor 2015-ben profiként versenyezhetek. Annyi a különbség a profi és az amatőr között, hogy a profi játékos már kaphat pénzt, lehetnek szponzoraik, vagyis az már egyfajta munka, no és persze versenyre lehet kelni az olimpiai indulásért. Amatőrként még egy kicsit szórakozás.

– Mi az, amit szeretne elérni a sportágban?

– Az elsődleges célom, hogy a Tour-on játszhassak. A Tour-ok között is több szint létezik. A European Tour kicsit alacsonyabb szintű, mint az LPGA, vagyis az amerikai Tour. Jövő évben azt a kvalifikációt próbálom meg, és az a fő cél, hogy sikerüljön bekerülni az LPGA Tour mezőnyébe. Azt követően pedig a határ a csillagos ég.

– Mi az, amit leginkább szeret a golfban?

– Az újabb és újabb kihívásokat, hogy semmi sem ugyanolyan. Minden nap egy más nap, minden ütés egy másik ütés. Valamint az, hogy sok helyre eljutok, sok emberrel találkozom – mosolygott Rózsa Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!