Sport

2014.06.19. 15:05

Horgos Tamás sokadik aranyérme

Székesfehérvár - Változatos szélviszonyok között vívták a vitorlás Dragon országos bajnokságot Balatonfüreden. A résztvevőknek helyenként 28 csomós széllökésekkel kellett megküzdeniük. A bajnoki címet a Jampec szerezte meg, fedélzetén Horgos Tamással.

Matók János

A verseny utolsó napján a leálló szélben az idegek csatájában is helyt kellett állni. Mindez végül a német Reemt Reemtsma vezette hajónak sikerült a legjobban, amely egy ponttal megelőzte Gömbös Lóránd egységét, amely ugyancsak egy ponttal, tehát minimális különbséggel szerezte meg a bajnoki címet Kis-Szölgyémi Ferenc és csapata előtt. A magyar bajnoki bronzérmet Náray Vilmos Freyja nevű hajója nyerte el.

Az egyik legelegánsabb tőkesúlyos hajóosztály legnagyobb idei versenyén 16 egység állt rajthoz. A végül magyar bajnok vitorlás, Jampec kormányos Gömbös Lóránd, legénysége: Futó István és a székesfehérvári Horgos Tamás az első futamban a harmadik helyen haladt, s akkor még úgy tűnt, hogy nem-igen tud beleszólni a végső küzdelembe. A várt fordulat a verseny harmadik napján következett be: a második futamban már csak lengedezett az északi szél, amely utolsó erejével keletre fordult. A német hajó és Luca ezt már későn vette észre, és az új szél felől nézve alsó, jobb oldali bóját vette. Az őket 30-40 méterre követő Jampec időben reagált, balra halzolt ki, és a cirkálószakaszban máris az élen találta magát, végül Jampec meg is nyerte a futamot, s megkezdte a felzárkózást a vetélytárshoz.

Balról jobbra Horgos Tamás, Futó István, Gömbös Lóránd (Fotó: Magyar Dragon Szövetség)

Vasárnapra maradt a döntés, méghozzá gyenge szélben. Az első kör végén a Scylla és a Luna volt elöl, őket a Jampec és a Freyja követte, ám az alsó kapuhoz közeledve szinte teljesen leállt a szél. Jampec és Freyja jobbra indult, a középmezőnyben egymásra vitorlázó német hajó és a Luca balra. Kezdetben úgy tűnt, hogy a bal oldal fizet majd, de a kellemesnek látszó szélcsík eltűnt, csak a 7Arts-nak sikerült valahogyan mindenkit megkerülve középről az élre állnia. Közben a rendezőség a versenyutasítással összhangban rövidített. A 7Arts elsőként vánszorgott a célba, majd rövidesen követte a Jampec és a Freyja. Közben egy jobbról jövő szélcsík a Nemecseknek majd a Scyllának kedvezett.

A nagy kérdés: hol a Luca és a német hajó? Reemtsmáék végül hatodiknak érkeztek be, a Luca viszont csak kilencediknek. Gyors fejszámolás után kiderült, hogy ez a németeknek kedvez, akik ezzel átvették a vezetést, és a Jampec is egy ponttal a Luca elé tudott kerülni. A győztes végül a német hajó, második és magyar bajnok a Jampec, fedélzetén Horgos Tamással.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!