Sport

2014.06.03. 18:25

Foci vb 2014 - Caneira szerint kiegyenlítettek az erőviszonyok

Bő egy hét múlva megkezdődik Brazíliában a labdarúgó világbajnokság. A magyar válogatott immár 28 esztendeje nem szerepelt a futball legrangosabb eseményén, a Videoton játékosa, Marco Caneira viszont igen, 2002-ben és 2006-ban is vb-n járt.

Bobory Balázs

Marco Caneira, a Vidi kőkemény belső védője 25 alkalommal léphetett pályára a portugál válogatottban. Ebből egyetlen alkalommal világbajnoki mérkőzésen jutott szóhoz, mégpedig 2006-ban, a Mexikó elleni 2-1-re megnyert csoportmérkőzés során, a portugálok akkor Németországban a 4. helyig jutottak. Caneira négy évvel korábban, a dél-koreai–japán közös rendezésű vb-n is kerettag volt, de pályára nem lépett.

– Ha jól tudom, másfél hete hazájában töltött néhány napot. Érezni már a vb-lázat Portugáliában?

– Igen, tapasztaltam erre utaló jeleket – mondta Marco Caneira. – Az emberek már beszélgetnek az utcán a válogatottról, a világbajnoki esélyekről, de azért még hatalmas világbajnoki lázról nem beszélhetünk. Június 16-án játssza a portugál csapat az első meccsét, szerintem a debütálás előtti egy hétben már a legfontosabb téma a brazíliai szereplés lesz.

– Milyen világbajnokságra számít?

– Nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok, meglepetések is születhetnek bőven ezen a vb-n. A különleges klíma miatt erősek lehetnek az afrikai csapatok, Dél-Amerikában hasonlóan magas a páratartalom és nagy a hőség.

Marco Caneira (jobbra) a portugál válogatott edzésein Cristiano Ronaldóval is megküzdött (Fotó: www.nuriaycristiano.blogspot.com)

– Azt elképzelhetetlennek tartja, hogy európai együttes, esetleg a portugál válogatott nyerje a vb-t?

– Egyáltalán nem, a spanyol, a német, az olasz csapat mindenképpen esélyesnek számít, és talán Portugália is ott lehet a végjátékban.

– Ha egyetlen favoritot kellene megneveznie, melyik válogatott lenne az?

– Nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, hiszen sok az erős együttes, azonban azt hiszem, Brazíliának van a legnagyobb esélye a trófea megnyerésére. Egyrészt hazai pályán játszanak, és egyébként is kiváló labdarúgók alkotják a házigazdák keretét.

– Két világbajnokságot is megjárt pályafutása során. Össze lehet hasonlítani ennek a tornának a hangulatát, légkörét bármilyen más sorozattal?

– Talán csak a Bajnokok Ligája fogható a vb-hez. Az egyenes kieséses szakaszban mindkét versengésben hatalmas a tét, csodálatos a körítés, és a legjobb csapatok mérkőznek egymással.

– Otthon, vagy társaságban, esetleg nagy kivetítő előtt fogja nézni a mérkőzéseket?

– Szigorúan otthon, családi környezetben szorítok Portugáliának!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!