Sport

2013.08.13. 16:43

Sportlövészet - Rió a célkeresztben

Székesfehérvár – A hatos döntőbe vágyott, ám lemaradt a fináléról, a 19. helyen zárta az eszéki Eb-t Pálinkás Lajos.

Horog László

A Fehérváron élő és dolgozó, ám az utóbbi két évtizedben a Budapesti Honvéd színeiben versenyző sportlövő a középmezőnyben végzett. Nem elégedett a 19. helyezéssel.
– Komoly reményekkel utaztam, ám a szereplésem csalódás. Így utólag visszagondolva, a zaklatott felkészülés miatt az lett volna csoda, ha az élmezőnyben végzek. Fehérváron élek és dolgozom, a vállalkozásom sok energiát emészt fel, általában hetente kétszer megyek edzeni a fővárosba. Korábban remek körülmények között tréningeztünk, ám a Honvéd lőterét elvették, ígéret van, de újat nem kapott az egyesület, ezért a társaimmal vándorolunk, ott tréningezünk, ahol kapunk edzősidőt. A klub támogatást már nem ad, az edzőnket a szövetség fizeti, a lőszert magam vásárolom.

A gyorstüzelő pisztolyos Pálinkás Lajos négy olimpián vett részt. A közelmúltban lebonyolított kontinensviadalon, a horvátországi Eszéken egyéniben a 19., csapatban pedig a 7. helyen végzett (Fotó: Horog László)

A fentiek fényében nem is csoda, hogy ismét felvetődött: visszaigazol Fehérvárra, a közelmúltban tárgyalt is erről az Alba Volán SC lövész szakosztályának illetékeseivel. „Néha gyakorolok a Börgöndi úti lőtéren is, de jobbára Budapesten edzem. A fehérvári létesítmény alkalmas gyorstüzelő pisztolyos lövészetre, kisebb versenyek rendezésére ebben a szakágban, de a forgatógépek felújításra szorulnak, a táblák nem pördülnek. Ezen probléma megoldásában próbálok segíteni.”

Pálinkás 1977-ben, a Volánnál kezdte sportlövői karrierjét, 1990-ben igazolt a Honvédhoz, ugyanis sportállást kapott, ami nagy szó volt akkoriban. Jöttek is az eredmények, két évvel később szerepelt élete első olimpiáján, Barcelonában, lőállásba lépett 1996-ban Atlantában, 2000-ben Sydneyben és 2004-ben, Athénban. Pekingben és Londonban már nem volt jelen, nem sikerült kvótát szereznie.
– Atlantában 7. lettem, nem sok választott el a pontszerző helytől. 1999-ben, Szöulban nyertem Világkupát, még volánosként egyéni Eb-bronzot és csapat aranyat 1989-ben, Zágrábban. 1994-ben, Milánóban egyéniben végeztem az ötödik helyen a világbajnokságon.

Az eszéki Eb-n a gyorstüzelő pisztolyosok között ő volt a korelnök a 49 esztendejével, de a többi szakágban bőven akadnak nála idősebbek. Ezen tények ismeretében még nem gondol a búcsúra, a 2014-es, riói olimpia szerepel a célkeresztjében. – A lett Kuzmins Afanasijs elmúlt negyven, amikor 1988-ban olimpiát nyert, én Rió idején már túl leszek az ötvenen. Aranyban nem is gondolkodom, de részvételben igen, nyugodt felkészüléssel a kvótát talán meg tudom szerezni. Többen abbahagyták a közelmúltban, mert nem tudtak alkalmazkodni az új szabályokhoz: a fegyver elsütési ereje nőtt, valamint a lőszer mérete is. Hosszabb lett, kétszer akkora a töltet, mint korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!