Sport

2013.08.22. 15:11

Somogyi Gergely az Alba Fehérvárnál

Székesfehérvár - Az Alba Fehérvár kosárlabda csapatáról várjuk, lessük a híreket. Tudjuk: Somogyi Gergely center az LA Lakers táborában is megfordult. Őt ismerhetik meg.

Silye Sándor

Amit Somogyi Gergelyről tudni illik: 24 éves, 221 centiméter magasra nőtt, 118 kilogramm súlyú center. Fiatalkorától Amerikában tanult, játszott, most hazajött. A technika segítségét felhasználva (email) beszélgettünk ...

- Amerika új kalandot, vagy az élet iskoláját jelentette a tinédzser srác számára?

- Mindenképpen az élet iskoláját! Ott váltam felnőtté és nagyon sok fontos leckét ott tanultam meg. Sokat köszönhetek a kint töltött éveimnek és örülök, hogy ilyen lehetőség adatott meg nekem.

- Az ország nagyságával, a nyelvvel, a kultúrával, vagy a befogadással volt a legnagyobb probléma?

- Semmivel nem volt nagy probléma, mert felkészülten érkeztem. Eleinte furcsa volt hozzászokni az amerikai akcentushoz, kifejezetten az észak-kaliforniai szlenghez, de a csapattársaim és ismerőseim sokat segítettek és mindenki befogadott.

- A kosárlabda terén mi volt az, ami a legnagyobb hatást tette önre?

- Leginkább az, hogy láthattam közelről, milyen az NBA. Játszhattam a világ legjobb játékosaival és tapasztalhattam, miként készülnek a szezonra. Elképesztő mennyiségű munkát végeznek el, és a legkisebb részletekre is odafigyelnek.

- Iskolásként mely csapatokban játszott, mik voltak a legjobb statisztikai adatai?

- Középiskola: Woodside Priory School, egyetem: University of California, Santa Barbara (UCSB), a statisztikákra nem emlékszem.

-  A LA Lakersben mivel biztatták, búcsúztatták?

- Nem volt reális esélyem a csapatba kerülésre, sokaknak garantált szerződése volt. Mike Brown edző és Mitch Kupchak is azt mondta, szívesen dolgoztak velem. Tetszett nekik a stílusom, később odakerülhetek, ha fel tudok szedni némi izmot.

- Ilyen paraméterekkel, spanyol háttérrel miért nem maradt külföldön?

- Úgy döntöttem hogy idén egy nemzetközi bajnokságban is induló csapattal szeretnék játszani és az Alba a nyáron korán felvette az ügynökömmel a kapcsolatot. Szimpatikus volt a vezetőség, izgalmas, hogy új csapatot építenek. Dávid Kornélban teljes megbízom és tudom, sokat tudok tőle tanulni.

- Meddig tervezi a magyar kalandot és mit szeretne elérni?

- Nincsenek konkrét terveim, de természetesen szeretnék újra az NBA-be eljutni... Ám most az Alba a legfontosabb, várom a kezdést!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!