Sport

2013.07.17. 17:15

A küszöbön innen – és túl

Lengyelországban volt jelenése felnőtt öttusázóinknak: a nőknél Földházi Zsófia hatalmas meglepetésre győzött, a fiúknál Marosi szerezte meg az aranyat, Kasza az ezüstöt.

Horog László

Két fehérvári indult az erőpróbán, Demeter Bence csapatban győzött, öccse, Gergely egyéni indulóként nem lett finalista. Demeter Gergely beugróként szerepelhetett, Tibolya Péter egy hónappal ezelőtti, fáradásos talpcsonttörése miatt juthatott szóhoz, rövid gondolkodás után döntött úgy, megméreti magát a felnőttek mezőnyében. Közel volt a döntőhöz, végül nem sikerült átlépnie a küszöbön.

– Tibolya sérülése után két héttel szóltak, ha úgy gondolom, egyéni indulóként rajthoz állhatok az Eb-n. Mivel a jövő héten, Székesfehérváron megrendezésre kerülő junior vb-re készülök, számomra az számít év fő versenyének, ezért elgondolkodtam. Bár a két esemény időben közel van egymáshoz, úgy gondoltam, megpróbálom, elutazom Drzonkowba. Nem vagyok elégedett a teljesítményemmel, reméltem, a 36-os döntőben ott leszek. Nem sok hiányzott, én lettem a legjobb kieső, de ez nem vigasztal. A vívásom a vártnál gyengébb lett, az úszás közepesre sikerült, az egyéni csúcsomtól öt másodperccel maradtam el. A kombinált versenyszámban az utolsó lövészetig jól álltam, döntőtől végül 44 pont választott el, ez 11 másodperc, a záró lövészet során hatot tévesztettem, ez végzetesnek bizonyult.

 

Drzonkowban, az Európa-bajnoki dobogó tetején a diadalmas magyar hármas: Demeter Bence, Marosi Ádám és Kasza Róbert (Fotó: Horog László)



Jó lett volna döntőzni, de sokat nem merengek ezen, itt a junior-vb, ahol szeretnék jól szerepelni. Az ifik között nyertem Eb-t, vb-t egyéniben, itt az ideje a juniorok között is valami emlékezeteset produkálnom, ráadásul hazai közönség előtt. Ez lesz a negyedik, junior vb-m, egyéniben még nem voltam dobogós. A kisebbik Demeter mellett egy újdonsült Eb-győztes, Földházi Zsófia is tiszteletét teszi az elkövetkező napokban a koronázó városban.

A hétvégi diadal után a juniorok között aligha állítja meg bárki is a csinos, fővárosi versenyzőt. „Nem voltak vágyaim, lépésről lépésre akartam haladni. Jól vívtam, a folytatásban is tervszerűen ment minden, tulajdonképpen meggyőző fölénnyel nyertem.” Demeter Bence a tavalyi Eb-n egyéniben bronzérmes lett, ezúttal meg kellett elégednie a vártnál szerényebb, 15. helyezéssel, nagyobb odafigyeléssel ott lehetett volna a dobogó közelében. Csapatban vigasztalódott, Marosi és Kasza társaságában győzedelmeskedett.

– A vívás során nem találtam a ritmust, az úszás rendben volt, az idei legjobbat úsztam 50 méteres medencében, a lovaglást a 15. helyen kezdtem, csak egy verőhibát vétettem, feljöttem a 8. pozícióba. Reméltem, a lövészet és a futás során ezt a helyezést megtartom, sőt, előre is léphetek. A lövészetem gyengén sikerült, a futásom sem volt az igazi, elfáradtam, nem tudtam hajrázni. Az egyéni helyezésnek nem örülök, a csapat aranynak viszont nagyon. A szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós joggal fogadta a gratulációkat, a küldöttség remekelt, három arannyal és egy ezüsttel zárta a viadalt.

– A fiúknál Marosi és Kasza kimagaslott a mezőnyből. Demeter Bence helytállt. Az öccsét tanulni hoztuk ki, hogy szokja a felnőtt világversenynek légkörét, ugyanis pár év múlva már neki kell bizonyítania az ilyen viadalokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!