Sport

2010.12.17. 03:29

A magyar válogatott egyenrangú partnere volt a szlovéneknek

Jesenice - Az áprilisi budapesti divízió I-es jégkorong világbajnokság előtt az utolsó felkészülési tornáját kezdte meg a válogatott Szlovéniában. Csütörtökön a házigazdák ellen játszottak.

Tóth Bence

 

A rendesen megfiatalított együttes ismét vérbeli A csoportos ellenfelekkel nézett farkasszemet, így Ted Sator szövetségi kapitánynak az elsődleges célja a tisztes helytállás lehetett, a védekezésre helyezve a főhangsúlyt. A szlovének elleni csata ennek megfelelően indult, ólomlábakkal korcsolyáztak Orbánék, a hazaiak a kapujuk elé szegezték a hazánk fiait. Érezhető volt, hogy nem a támadójátékot gyakoroltathatja majd a szövetségi kapitány, hiszen a kapura lövési statisztika eléggé egyértelmű hazai fölényt mutatott, a 11. percben már 11-1-et. A civilben a Medvescak Zagreb együttesét igazgató mester mindezek ellenére a kísérletezésről nem mondott le, azaz szétszedte a megszokott klub sorokat is. A kapuban a Sapa Fehérvár AV19 együttesének hálóőre, Hetényi kezdett, igazából csak rajta múlt, hogy az EBEL-ben edződő játékosok sorát felvonultató szlovének nem tettek szert vaskosabb előnyre az első harmadban. Egy mintaszerű támadást követően azonban már a Junior Prima díjas portás is tehetetlennek bizonyult. A 6. percben Golicic szúrt bele Hocevar mintaszerűen centerezett keresztpasszába, így mezőnyfölényét gólra váltotta a hazai válogatott 1-0. Ezt követően az egalizálásra is lehetősége lehetett volna a nemzeti együttesnek. A Vienna Capitals-t erősítő Rodman ugyanis botját égi magasságba emelve Pozsgainak okozott kellemetlen perceket. A vezetőbíró végleges kiállítással díjazta a nem éppen sportszerű magatartást. A fórral nem éltek Sofronék, sőt emberhátrányba kerültek. A folytatásban némileg alább hagyott a szlovén lendület, Ted Sator együttesének sorsát csupán csak a buta kiállítások nehezítették meg.

 


A középső játékrész felét lényegében hátrányban töltő Kovácsék masszív védekezésüknek köszönhetően kibekkelték a büntető padon töltött perceket. A hazaiak gyors indításait sikerült megakadályozni, így Hetényinek már nyugodt időszakai is akadtak. A sérüléséből visszatért Pozsgai pedig kis híján sokkolta a jesenicei aréna közönségét, ám ígéretes helyzetét elhamarkodta. A második játékrészben nyújtott kiváló védekezőmunka bizakodásra adhatott okot, megkönnyítve Ted Sator kapitány dolgát, hogy az áprilisi megmérettetére megtalálja 3-4. sorát. A záró játékrészben egyre több helyzet adódott Magosiék előtt, ám egy másfél percen át tartó fór során sem sikerült bevenni Kristan ketrecét. Orbánék az utolsó percben mindent megtettek az egyenlítésért, így Hetényi lehozatalával Sivic az üres kapuba találva döntötte el a találkozót. A torna nyitó meccsét Norvégia nyerte Ausztria legjobbjai ellen 5-2 arányban. Ma délután  a sógorok következnek.

Szlovénia-Magyarország 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)

Jesenice, 2000 néző  

Slovénia: Kristan - Svete, Gregorc, Terglav, Razingar, Sivic - Kuznik, Pretnar, Rodman, Hocevar, Ropret - Krancj, Robar, Brus, Zbontar, Jeglic - Tavzelj, Kovacevic, Golicic, szövetségi kapitány: Matjaz Kopitar.

Magyarország: Hetényi - Hegyi Á., Orbán, Kovács Cs., Nagy G., Sofron - Szirányi, Pozsgai, Benk, Fekete D., Magosi - Hüffner, Maklári, Dubek, Galanisz, Azari - Svasznek, Láda B., Jánosi, Vaszjunyin, Kiss Á., szövetségi kapitány: Ted Sator.

Kiállítások: 13 perc végleges fegyelmi (Rodman) ill. 14 perc 10 perc fegyelmi (Nagy)

● A szlovén válogatottat tavasszal az A-csoportba vezető John Harringtonnal nem hosszabbított szerződést a szövetség, utódja Anze Kopitar édesapja, a 45 éves Matjaz Kopitar lett.

 ● A két alakulat eddig lejátszott 19 mérkőzéséből csak háromszor örülhettünk. A két döntetlen mellett 14 alkalommal a szlovének hagyták el győztesen a jeget.

● Remek játékkal debütált a piros-fehér-zöld címeres mezben a Miskolcot erősítő Dubek Vladimir.

● A Sapa Fehérvár AV19 együttesét erősítő tehetséges, 23 éves Ales Krancj szlovén mezt magára öltve klubtársaival nézett farkasszemet a csütörtök esti derbin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!