Sport

2010.07.17. 02:29

Csütörtökre maradt a döntés

Székesfehérvár - A labdarúgó Európa Liga selejtezőjének a második körében, a sok helyzetet kihagyó Videoton FC 1-1-re végzett a szlovén NK Mariborral. A döntés a visszavágóra maradt.

Matók János

Aztán eljött a 17. perc, s azzal együtt az ukrán Shvetzov játékvezető első hibája - hiszen több is volt -, amikor is a maribori ötös előtt Sándor már elvitte a labdát Andelkovic mellett, aki előbb buktatta a Vidi játékosát, majd estében elkanalazta a labdát. És ahogy az ilyenkor bekövetkezik, a 30. percben, lényegében az első szlovén kontra végén Mezga jó 20 méterről a Vidi kapujának a bal alsó sarkába trafált. Megfogta a hátrány a Vidit, az első félidőben nem is tért magához a piros-kék alakulat. Ebben persze az is benne volt sajnos, hogy több fehérvári futballista is keresi még az idei jó formáját, s ez leginkább a támadókra volt igaz. Erre érezhetett rá Mezey György is, hiszen a Vidi szakvezetője a szünetben kettős cserére határozta el magát, ami - vélhetően az öltözőben elhangzottakon túl... - hatásos húzásnak bizonyult: Lencse és Djordjics lendített is a támadójátékon. Ám a második félidő elején a Maribor pár percre még eldugta a labdát a Vidi elől, s ezt némán szemlélték a fehérvári fanatikusok. Aztán mintegy varázsütésre, az 55. perctől nagyot változott a játék képe, elkezdett rohamozni a Vidi, s ugyan számtalan gólszerzési lehetőség kimaradt, a 78. percben Horváth Gábor végre bevette a kaput. A döntés így jövő csütörtökre, a maribori visszavágóra maradt. Nagyon nehéz és kőkemény meccs vár a Vidire, de a csütörtökön látott második félidei játékkal kivívhatja a továbbjutást. Hogy aztán a 3. selejtező körben ismét összecsapjon a skót Hibernian csapatával, mint ahogy az 1989-ben is történt. Hiszen az UEFA tegnap máris megtartotta a sorsolást. De térjünk vissza a győri találkozóra, amelyről Mezey György az alábbiakat mondta:

- Akárcsak a játékosokat, a pokoli hőség engem is megviselt, én is izzadtam, mert marha meleg volt. De egy kicsit nehezen viseltem el, hogy a lehetőségeinket nem igazán használtuk ki. Bosszantott, mert úgy gondolom, hogy tényszerűen egy jól szervezett, rutinos csapattal játszottunk, de meg kellett volna nyerni a mérkőzést. Ugyanakkor bizakodó vagyok, hogy Mariborban győzni tudunk.

- Az első félidő közepén úgy tűnt, mintha elégedetlen lett volna a játékkal.

- Határozottan zavart, hogy azért nem azt játszottuk és csináltuk, amit kellett volna. Nem akarok ebbe bővebben belemenni. A középpályán olyan hibákkal játszottunk, hogy esélyünk sem volt a gólhelyzetek kidolgozására. A második félidőben ez azért valamit már változott, a hőségben tisztességesen hajtottak a játékosok, de sajnos tény, hogy a csatáraink immár a tizedik mérkőzésen nem tudnak gólt szerezni.

- Azon túl, hogy a félidőben kettős cserét alkalmazott, ami jó húzásnak bizonyult, hiszen támadóbb szellemű lett a csapat, a szünetben mégis mit mondott az öltözőben a játékosoknak?

- Nehéz erre válaszolnom, mert én nagyon szeretem ezeket a fiúkat. Rendkívül tisztességesen dolgoznak, komolyan állnak hozzá. Mintha a fiaim lennének, lökném előre őket, de vannak korlátok. Elsősorban biztatom őket, hogy lássák meg a lehetőségeket, mint ezen a nemzetközi meccsen is, de csak félig sikerült.

- Visszatérve az első félidőre, az ott mutatott játékra, utólag, ha most kezdődne a találkozó, másként állítaná össze a kezdőcsapatot?

- Igen, a Lencsével kezdenék. Nem azért, mert bármelyik ékkel is nagy probléma van, hanem azért, mert ismét a régi rendszerben kezdtek el játszani. Tehát a mélységi mozgás, a középpályás játék. Sokszor vonalban álltak négyen, szerencsétlen Sándor Gyuri így egyedül szervezett. Ez elemi hiba volt, s megpróbáltunk ezen javítani.

- Mit vár a maribori visszavágótól, milyen taktikával küldi majd a pályára a csapatot?

- Az biztos, hogy más lesz a taktikánk, s úgy hiszem, hogy lesz esélyünk a sikerre. Nekik jönni kell, hiszen nem lehet úgy elintézni egy mecs-cset, hogy mi már rúgtunk egy gólt. Szóval jönni kell, nekünk pedig jó ellentámadásokat kell vezetni.

- Összességében elégedett volt a látottakkal?

- Nem, abból a szempontból, hogy ilyen körülmények között játszottunk, de szerencsére csak Gosztonyi görcsölt be, igaz sokat is dolgozott. Ehhez képest tényleg elismerés illet minden játékost. De a szakmai értékelést illetően sem, hiszen kimaradt egy csomó lehetőség, ez bosszantó.

- A kimaradt helyzetek ellenére bízott az egyenlítésben?

- Ezer százalékig meg voltam győződve, sőt a győzelemben is. Amikor öt perc volt hátra, szóltam nekik, hogy kezdjenek el játszani, de ívelgettek, türelmetlenek voltak.

- Meg nem adott büntető, több vitatott ítélet...?

- Én már annyira immúnis vagyok ezekre, hiszen megszoktam Magyarországon. Inkább nem kommentálom. Volt, amikor ezt tettem, ezért eltiltottak, kirúgtak. Most a bírókkal egy kicsit tele van a kabátom, ezért nem is akarok foglalkozni velük.

Videoton FC-NK Maribor 1-1 (0-1)

Győr, 3000 néző. Vezette: Viktor Shvetzov (Oleksandr Voytyuk, Oleg Muravjov, ukránok).

Videoton FC: Bozsovics - Andics, Lipták, Horváth, Elek - Farkas - Gosztonyi, Sándor, Polonkai - Vujovics, Alves. Vezetőedző: Mezey György.

NK Maribor: Pridigar - Mejac, Rajcevic, Andelkovic, Viler - Mezga, Mertelj, Bacinovic, Cvijanovic - Tavares, Volas. Vezetőedző: Darko Milanic.

Csere: Polonkai helyett Djordjics (a szünetben), Vujovics helyett Lencse (a szünetben), Gosztonyi helyett Nikolics (83. perc), illetve Mezga helyett Ilicic (71.), Andelkovic helyett Dzinic (79.), Cvijanovic helyett Jelic (91.).

Szögletarány: 8:2 (3:0).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!