Sport

2009.08.03. 02:29

Vidi-Diósgyőr: drámai csata után győzelem

Székesfehérvár - Nem mondhatni, hogy kecskeméti formában játszott szombaton zárt kapuk mögött a Videoton FC, de a lényeg: drámai csata után megszerezte a győzelmet.

Matók János

Olyan látvány volt ez, mintha az ember beleélte volna magát Arany János klasszikus költeményébe: Este van, este van, ki ki nyugalomba, feketén bólogat az eperfa lombja... Hát, estének este volt, nem beszélve a nyugalomról, ami a zárt kapuk miatt szombaton este a Sóstói Stadion felett honolt. Muszáj volt rendnek lenni, így sajtósként már a kapunál is csak akkor mehettünk be, ha a pénteken írásban elküldött akkreditáció alapján, a nevünk rajta szerepelt a kincset érő listán. 


A szurkolók ugyan nagyon hiányoztak, de a Vidi így is tartotta magát, végül 3-2-re verte a Diósgyőrt
Fotó: FMH

Sopánkodott is a Gyula, a söröző főnöke, hogy vendég nem lévén, nagy veszteséggel zár majd, de nyitva kellett lennie, mert a kezdés előtt, majd a sípszó után, a két csapat játékosai csak beugrottak hozzá egy szendvicsre és üdítőre.

Szóval hihetetlenül hangulattalan volt a Sóstói Stadion, némi fényt csak a szövetségi ellenőr jelentett, aki a kezdés előtt - a hozzátartozó hölgy társaságában - akkurátusan vizsgálgatta a két klub által leadott névsorokat. A szerencsésekét, akik ott lehettek a mérkőzésen. A Vidi fanatikus szurkolói nem tehettek mást, csak a drapériáikat helyezték ki a szektoruk előtti kerítésre, azzal is jelezve, hogy a csapattal vannak.

- Életem első olyan mérkőzése volt a kispadon, amit több médiaszakember látott, mint ahány szurkoló. Rémálom, siralomház volt a szurkolók nélküli játék. A zárt kapu megelőzése céljából jobban kellene követni az UEFA és a FIFA vonatkozó szabályait, nem azonnal büntetni, mert a kongó lelátók előtt szörnyű volt futballozni - mondta a lefújás után Mezey György.

De azért hallatták a hangjukat a drukkerek a stadionon kívülről: egy szakasznyi rendőr felügyelete mellett, úgy 150-200 fanatikus a tiltakozása jeléül végig kitartóan szurkolt, buzdította a piros-kékeket. A takarásból keveset láttak ugyan a mérkőzésből, viszont a kihangosított közvetítés okán percről percre tisztában voltak a mérkőzés állásával. Így azzal is, hogy a Vidi az első félidőben fölényben játszott, helyzetei is voltak, de a várva várt hazai gól csak nem született meg.

Nem úgy a folytatásban, hiszen a szünetben Mezey György vezetőedző egy kissé gatyába rázta a társaságot.

- Azt nézni sem bírom, nem fogadom el a csapattól, amikor a régi, öreguras focit vesszük elő. Szerencsére ezt a teher alatt játszó futballistáink is érezték, amikor a félidőben kritikusan szóltam hozzájuk - mesélte már utólag Mezey.

Hiszen beindult a szekér, a folytatásban a 70. percig már kecskeméti formában játszottak a piros-kékek. Ennek jeleként az 51. percben Vujovics 12 méterről vette be Köteles kapuját, 1-0, majd a 63. percben Nagy pazar beadása után Alvesnek könnyű volt a dolga 4 méterről, 2-0. Volt még több helyzete a Vidinek, de vagy a kapufa, vagy pedig a bravúrozó Köteles mentett. És szép lassan leállt a Vidi a pályán, amit a feléledő Diósgyőr köszönte szépen, s kihasznált. Így a 82. percben Lipusz a jobb oldalról, 16 méterről suvasztott laposan a kapu jobb alsó sarkába, 1-2, majd a 91. percben egy szöglet után Horváth talált be közelről a késlekedő védők között, 2-2. Ez volt a feketeleves, hittük mi a sajtópáholyban, s ezt hitték a lelombozódott drukkerek is a Csíkvári utcában. De csak egy pillanatra, hogy aztán elemi erővel kiáltsák az ég felé: hajrá Vidi, ismét győztünk! Mert a középkezdés után, a lefújás előtti utolsó pillanatban Farkas és Alves tett még az örömről: a középpályás olyan forintos labdát ívelt a csatár elé, amit bűn lett volna 5 méterről kihagyni, bár Köteles még beleért a labdába, de 3-2!

- Végre egy olyan mérkőzés, amin a szakvezetőknek és a hazai nézőknek nem kellett izgulniuk. De komolyra fordítva a szót, 2-0 után sajnos nagyon amatőr módon fociztunk. Négy-öt olyan gólszerzési lehetőségünk is volt, amit ha kihasználunk, akkor kiütjük az ellenfelet. Helyette két buta és elkerülhető gólt kaptunk, aminek majdnem az lett a következménye, hogy számunkra elment a mérkőzés. Szerencsére az utolsó pillanatban egy villanás a javunkra döntötte el a mérkőzést. Az viszont biztos: a mérkőzés értékelésénél a csapat azt nem teszi majd zsebre, amit kapunk. Ettől függetlenül én optimista vagyok, ezért le kell szűrni a tanulságokat, és folytatni kell a pontok begyűjtését. Így legközelebb az újonc Pápa otthonában - mondta határozottan Farkas Balázs, a Vidi csapatkapitánya.

Akinek arra is volt figyelme azonnal a lefújás után, hogy az összes játékos kifusson a stadion kerítéséhez, megköszönni a szurkolók lelkes buzdítását. Mert ez lesz várható szombaton Pápán is.

Aczél Zoltán, a Diósgyőri VTK vezető-edzője: - Először is gratulálok Mezey Györgynek és a Vidinek a jogos győzelemhez. Vegyes érzéseim vannak, mert 2-0-ig, hetven percig a Vidi akarata érvényesült. Azt követően mertünk játszani, és kis szerencsével kiegyenlítettünk, de az utolsó pillanatban vesztettünk.

Videoton FC-Diósgyőr 3-2 (0-0)

Székesfehérvár, zárt kapuk. A kerítésen kívül 200 szurkoló és egy szakasz rendőr. Vezette: Szabó Sándor (Vámos Tibor, Márton Zsolt).

Videoton FC: Sebők 6 - Lázár 5, Lipták 6, Horváth G. 6, Andics 5 - Nagy D. 6, Farkas 7, Szakály 5 - Vujovics 6, Sitku 5, Alves 7. Vezetőedző: Mezey György.

Diósgyőri VTK: Köteles 7 - Lakatos 5, Viskovics 5, Kállai 5, Horváth G. 6 - Lipusz 6, Takács 5, Búrány 5, Góhér 5 - Lippai 6, Balajti 4. Vezetőedző: Aczél Zoltán.

Csere: Sitku helyett Polonkai 5 (a szünetben), Szakály helyett Dvéri (67. perc), Nagy D. helyett Milanovics (89. perc), illetve Góhér helyett Szabó 5 (a szünetben), Balajti helyett helyett Nagy R. 6 (60. perc), Kállai helyett Milicsics (73. perc).

Sárga lap: Horváth, Lipták, Alves, illetve Lakatos, Kállai, Viskovics, Horváth.

Székesfehérvár - Az NB I-es bajnokság második fordulójában is tovább tartott a Vasas vesszőfutása: a fővárosiak otthon 2-0-ra kikaptak a Győrtől. A Debrecen B csapata 2-0-ra nyert a Pápa ellen, ez utóbbi trénerét, Véber Györgyöt kiállították. További eredmények: FTC-ZTE 4-1, Paks-Nyíregyháza 1-0. A vasárnapi Újpest-Kecskemét (szintén zártkapus), az MTK-Honvéd és a Kaposvár-Haladás mérkőzés lapzártánk után fejeződött be.

1.Videoton FC22--9-562.Győri ETO211-2-043.Nyíregyháza21-15-234.Ferencváros11--4-13
5.Honvéd11--3-13
6.Debrecen21-12-13
7.MTK11--1-03
8.Diósgyőr21-13-339.Paks21-12-2310.ZTE21-13-5311.Újpest1-1-0-0112.Haladás----0-0013.Kaposvár1--11-3014.Kecskemét1--13-6015.Pápa2--20-3016.Vasas2--21-70

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!