Sport

2009.07.02. 02:29

Mezey a főnök

Székesfehérvár - Még kedden este végérvényesen eldőlt, hogy nem külföldi vezetőedzője lesz az FC Fehérvárnak, hanem Mezey György sportigazgató, aki egy évre vállalta a feladatot.

Matók János

Végérvényesen vége lett a Lothar Matthus-sztorinak, és annak is, hogy külföldi vezetőedzője lesz az FC Fehérvárnak. Ez a klub tegnap délelőtti közleményéből derült ki.

Új vezetőedzővel kezdi meg az FC Fehérvár a felkészülés második szakaszát: a tulajdonos szándékával összhangban az ügyvezetés július elsejei hatállyal egy évre Mezey Györgyöt kérte fel a csapat dirigálására. Másfél évvel ezelőtt új időszámítás kezdődött a csődbe jutott klubnál. Garancsi István megmentette a magyar futball egyik legemlékezetesebb sikerével büszkélkedő Vidit, sőt, olyan növekedési pályára állította, amelynek célja és végállomása, hogy a klub a nemzetközi elit meghatározó, közép-európai képviselője legyen. Az elmúlt 18 hónapban megszilárdult a gazdasági háttér, lezárultak a klubot érintő perek, megfiatalodott a játékoskeret, kicserélődött a kezdőcsapat többsége, átalakult az utánpótlás rendszere, gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával, és beindult a hazai futballban egyedülálló VUK-program. Ám nem sikerült minden, hiszen a csapat a tavalyi célkitűzést nem teljesítette, s ezért döntött úgy Garancsi István, hogy olyan világsztárt szerződtessen a klub a kispadra, aki a hazai futballkultúrától eltérő mentalitással, nemzetközi elismertségével felgyorsíthatta volna a nemzetközi porond felé vezető utat. Ismert, hogy Lothar Matthusszal közel volt a megállapodás, de azt végül nem sikerült tető alá hozni. Sajnos a bajnoki rajt közelsége, a felkészülés kezdete már nem tette lehetővé, hogy hasonló, minden szempontból megfelelő külföldi edzőt találjon az FC Fehérvár. Ezért célszerű megoldásnak tűnt, hogy a menedzsment olyan szakembert kérjen fel a folytatásra, aki a nemzetközi labdarúgásban is tekintélynek örvend, s akinek a neve összeforrt a klub legutóbbi másfél évének a pozitív történésével: ez Mezey György.

- Lothar Matthusszal ugyan nem jött össze a szerződéskötés, de köszönet érte, hogy szándékában állt a fehérvári szerepvállalás. Mindkét fél a legnagyobb jóakarattal óhajtotta az együttműködést, de van olyan az életben, hogy ez nem sikerül. Túlságosan rövid volt az idő, hogy megfelelő döntést hozzunk. Nemzetközi szinten Mezey György a legnagyobb magyar szakember, aki nálunk sportigazgató, jól ismeri a csapatot, így kézenfekvő volt, hogy felkérjük a vezetőedzői posztra, amit el is vállalt. Amennyiben marad a tulajdonosi szándék a külföldi edzőre, úgy egy év áll rendelkezésünkre, hogy ala-posan előkészítsük, kiválasszuk a megfelelő szakembert - mondta Berzi Sándor, a Fehérvár FC Kft. ügyvezetője.

Mezey Györgyöt, az új vezetőedzőt a csapat ausztriai edzőtáborában értük el.

- Kedden értesített Garancsi István, hogy leállították a külföldi tárgyalásokat. Ekkor négy magyar edzőt javasoltam, de őket sem fogadták el, s engem kért fel, hogy vállaljam el, erre pedig nem lehetett nemet mondani, mert sok energiám van a csapatban. Garancsi döntésével egyetértek, hiszen nem lehetett már tovább húzni ezt a dolgot, a nyakunkon a bajnokság. Bajnoki célkitűzésről nem beszélek, mert minden mérkőzésen azt várom el, hogy győzelemre játsszon a csapat - mondta a piros-kékek mesteredzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!