Gáti Kata

2019.11.07. 07:00

Hol a határ, ki tudja?

Napjainkban a bulizás és a szórakoztatóipar a tetőfokon jár, és ennek legnagyobb élvezői és résztvevői a ,,Z’’ generáció fiatalabb tagjai, azaz a mai tinédzserek. De vajon egy szülőnek mikortól és miért lenne szabad elengednie a gyermekét szórakozni?

Kodolányi János Gimnázium

A baráti társaság nagy hatással van a fiatalok életére és mindennapjaira Fotó: Shutterstock

A szórakozás minősége és fajtája sem mindegy. Lehet ez egy koncert, buli, pub-ban eltöltött idő, nyári fesztivál. Ezen helyek legtöbbje a belépést 16 éves kor betöltéséhez köti, ám sajnos ezt nem mindenhol ellenőrzik, így a 16 év alattiaknak is lehetőségük adódik a bejutásra .Sok szülő „szabadszelleműen” kezeli ezt a dolgot, mások viszont szigorúbb szabályokkal élnek. Mint mindennek, a bulizásnak is megvan a pozitív és negatív oldala.

A negatívumok sokszor előtérbe kerülnek, érthető okok miatt. Egyre több parti­drog kerül illegális forgalomba hazánkban, az alkohol­fogyasztás mértéke és a nem megfelelő társaság húzóereje rossz irányvonalat ad a fiatalok jövőjére nézve. Azonban a közösségi élet és a baráti társaság kiépítésére az előbb említett szórakozóhelyek lehetőséget adnak, persze csak akkor, ha ezek kulturált keretek között folynak.

A baráti társaság nagy hatással van a fiatalok életére és mindennapjaira
Fotó: Shutterstock

Figyelembe kell venni azt, hogy a fiatalok életében a baráti társaság és a társadalom nagy hatással van, fontos szerepet tölt be. 16 éves szemmel a világban sok lehetőség rejlik, beleértve a kikapcsolódást és a bulizást. Fiatalabb társaimat elnézve sokan nincsenek megnyílva szüleik felé, tabutémaként kezelik a szórakozást, emiatt felelőtlenek, könnyen kihasználhatók. Tetteink vállalására és ahhoz, hogy önmagunknak parancsolni tudjunk, megfelelő érzelmi érettség szükséges. Ebben minden fiatal különbözik. De akkor mégis mi a megoldás? Mindkét fél részéről kompromisszum vállalása és a szabályok elfogadása szükséges. Nem elhanyagolandó a bizalom és az őszinteség. Ezek összességével biztonságosabb bulizás és szórakozási lehetőség nyílik meg a tinédzsereknek, felnőtté válásuk előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!