Sárbogárd

2014.02.24. 15:45

Mégsem lesz vízkorlátozás az Árpád lakótelepen

Sárbogárd - Igen feszülten fogadták az Árpád lakótelepen élők az újabb lakossági fórumot, melyet annak érdekében hirdetett meg Bodnár Beatrix közös képviselő, hogy rendezzék a lakótelep tartozását a Fejérvíz Zrt.-vel szemben.

Miskei Anita

 

Bodnár Beatrix segíteni szeretne, megállapodásra törekszik a társasággal

Nehéz feladatot vállalt magára Bodnár Beatrix, aki tavaly tavasz óta ellátja a sárbogárdi Árpád lakótelepen a közös képviselői feladatokat. Korábban a telepen a fűtés miatt volt feszültség a lakók között, a szolgáltatóval szemben tartozást halmoztak fel egyes lakásokban, majd a társasházak kazánjaik mentek tönkre. Végül a közös képviselő és a szolgáltató gyors fellépésének köszönhették a lakók, hogy nem maradtak hidegek a lakások decemberre. Újabb probléma merült azonban fel, hiszen már 2013 áprilisa óta rendezetlen a viszony a vízszolgáltatóval. A Fejérvíz Zrt.-nek mintegy 1,3 millió forintos követelése van az Árpád lakóteleppel szemben, és emiatt március 1-jétől szűkítést tervezett, ha a lakók nem rendezik a díjhátralékukat.

- Éppen ezért hirdettük meg a lakossági fórumot, de erre többségében azok jöttek el, akik rendesen fizetik a vízszámláikat - mondta Bodnár Beatrix a fórumnak otthont adó épületben, mely megtelt a lakókkal. Sokuk indulatos volt, nem értették, miért közösen kellene megfizetniük mások tartozását. Ugyanis a Fejérvíz Zrt. a fennálló tartozást nem az adós lakóktól, hanem a telep egészétől kéri. Medgyesi László a Fejérvíz képviseletében elmondta, a bekötési mérőpont, azaz a főmérő az, amely a szolgáltató számára ebben az esetben mérvadó, az egyes lakásokra szétosztani az almérő segítségével a vízfogyasztás díját itt a közös képviselő feladata. Így ha valakinek tartozása van, azt a lakóközösség egészének kell megfizetnie.

A lakók elmondták, a korábbi közös képviselő azt ígérte, ha almérőt szereltetnek fel, nem lesz több problémájuk. Sükösd Tamás polgármester is részt vett a fórumon, aki kiemelte, a szolgáltató a törvényi szabályozás szerint jár el, nem veheti figyelembe egyetlen korábbi közös képviselő ígéretét sem. Így sajnos a tartozás miatt joga van a szűkítéshez. Korábban ezt már önkormányzati tulajdonú lakás esetében is megtapasztalta a hivatal fűzte hozzá a polgármester. Medgyesi László kiemelte, nem cél azonban az itt élők ellehetetlenítése, megállapodásra törekednek. Majd elmondta, a tartozás azon lakások vízfogyasztásából áll össze, akiknél nincs mérő, illetve ahol volt almérő, de már felmondták a szerződést, valamint a lehetséges csőtörésből származó vízelfolyásból tette hozzá.

A lakók szerint azonban nincs csőtörés, s fizetnek is rendesen. Bodnár Beatrix a lakókat igyekezett nyugalomra inteni, remélve, hogy így valamiféle egyezségre juthatnak a szolgáltatóval. Elsőként azt kérte, hogy a társaság számolja át a tartozás összegét, hiszen a fűtés miatt szükséges változások elvégzésével egyidejűleg bojlereket vásároltak, ez biztosítja az itt élőknek a melegvizet, de a szolgáltató ezt továbbra is számlázza. Így először ezt az összeget nézik át a Fejérvíznél. Majd minden egyes lépcsőházba külön mérőórát szerelnek fel, hogy egyszerűbb, átláthatóbb legyen a helyzet a későbbiekben. Azt is kiemelte, hogy ezzel egyidőben a 22-es lépcsőháztól különválnak, az ottani közösség ugyanis nem vállalja a közös költségeket - mondta Bodnár Beatrix. Aki azt is hozzátette, így a tartozások újraszámolásáig újabb haladékot kaptak az Árpád lakótelepiek, de majd kell fizetni.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!