Sárbogárd

2014.08.10. 14:56

Hagyományőrzés és barátság Mezőszilason

Mezőszilas - A hagyományőrző falunapokon felidézték már a régi aratások, a falusi lakodalom, a családi ünnepek és az iskolai élet emlékeit, most a települési barátság, a közösségi összefogás vitte a prímet.

V. Varga József

- Csilla, Gabriella, Gyöngyi, Hajnalka, Irén, Jutka, Katalin, Margit, Mária, Melinda, Rózsa - sorolta Horváthné Gogán Jolán önkormányzati képviselő nagy hirtelen társai nevét két színrelépés között. - Mi vagyunk az Őszikék

Amint Kovács Zoltántól, a táncos csapat vezetőjétől megtudtuk: a hölgyek, urak idén januártól táncolnak együtt, soraikban megtalálhatóak a tizenévesek, de a nyugdíjas korúak is. Ügyesek, lelkesek, fejlődőképesek. Repertoárjuk igen széles: társas tánc, hip-hop, néptánc, bajor sörtánc, country, rock and roll, twist és cigánytánc - meg amit akartok.

A szilasi táncosok kitűnő hangulatot teremtettek, a nagyérdemű ovációja, vastapsa újrázást követelt.

A hagyományőrző falunapok sorában az idei programját a települési barátság, a közös összefogás, az egyéni képességek, ügyesség és bátorság jegyében állították össze a szervezők. A munkában Magyar József polgármester járt az élen; akadt dolga elég, hol itt, hol ott tűnt fel a kavalkádban, de már szaladt is tovább.

Őszikék, bajor sörtánc - Erzsi, Piri, Sári No, nem! Csilla, Jutka, Rózsa és társaik a színpadon (Fotó: V. Varga József)

Amint az ötletgazdától, Kardos Tamás jegyzőtől megtudtuk: az önkormányzat, a helytörténeti egyesület, valamint a kulturális, sport és szabadidő egyesület 2008-ban rendezte meg első alkalommal a régmúlt időket felidéző közösségi attrakciókat. A nemes megmérettetésben mindig a három tradicionális településrész - Aszeg, Főszeg és Kíszeg - népes csapatai mutatták meg tudásukat, ügyességüket és kreativitásukat.

- Most, hetedik alkalommal más szempontok mentén szerveztük a közös együttlétet - magyarázta Magyar József. - Munkahelyi kollektívákat, baráti társaságokat, családokat, egyesületeket hívtunk a próbákra.

Tizenöt alakulat versengett szombaton, sátraikban Szilasbalhás és Mezőszilas kulturális életéből, emlékeiből adtak ízelítőt, felvonultatták a falusi élet használati tárgyait és otthoni kéziszerszámait. Futballtornán és főzőversenyen vetélkedtek, a Ki mit tud? ebéd után vette kezdetét. Délután szórakoztató műsorszámok váltogatták egymást a pódiumon, kora este a szilasi erőket is felvonultató Shadows 64 Memorial Band koncertezett.

 

Címkék#Mezőszilas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!