Rendőrségi

2013.11.22. 10:34

Hosszú a brutális ercsi rablók bűnlajstroma (fotók, videó)

A Terrorelhárítási Központ munkatársai is segítettek annak a bandának az elfogásában, melynek tagjai tavaly ősztől idén februári elfogásukig kilenc helyre törtek be és kirabolták az ott élő idős embereket Ercsiben.

Zsigó Ferenc

Hét férfiről van szó, akik közül egy még nem töltötte be a 18. életévét a rablások elkövetésekor.

A bűnözőket február 20-án fogták el, az azóta tartó összehangolt nyomozásról pénteken tartottak sajtótájékoztatót a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon. A banda összesen kilenc házba tört be, mindig éjszaka, és mindig olyan helyre, ahol idős emberek laktak. Brutálisan lerohanták, kifosztották őket.

A pénteki sajtótájékoztatón Szabó Zoltán rendőr őrnagy, az ercsi rendőrőrs parancsnoka és Bátai László alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályvezetője számolt be a kilenc hónapon át tartó nyomozás eredményéről. Aminek végén lezárult az akta, és vádemelési javaslattal átkerült a Székesfehérvári Járási Ügyészségre. Fontos megjegyezni, hogy az eljárás alatt a gyanúsítottak – egy kivétellel – mindvégig előzetes letartóztatásban voltak.

– Miután 2012. év végén és 2013. év elején több bejelentés és feljelentés érkezett arról, hogy ismeretlen elkövetők Ercsiben, illetve annak környékén rablásokat követtek el, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozócsoportot hozott létre, amelynek tagjai voltak dunaújvárosi nyomozók is – mondta el a tájékoztatón az ercsi őrs parancsnoka.

Szabó őrnagy hozzátette, hogy sűrű igazoltatásokkal, a gyanús személyek ruházatának és autóik átvizsgálásával kezdődött a munka. A felderítő munkába később bekapcsolódtak a gárdonyi nyomozók is, mert egy bűncselekmény Baracskán, az ő illetékességi területükön történt.

Szabó Zoltán őrnagy, ercsi őrsparancsnok és a házkutatások során lefoglalt tárgyak, köztük az a bizonyos benzines kanna (Fotó: Tósoki Attila)

Az összehangolt, aprólékos nyomozói munkának köszönhetően, sikerült feltérképezni az elkövetői kört. A személyek beazonosítását követően, február 20-án fogták el őket. A nyomozás előrehaladtával bővült a gyanúsítottak köre.

A Fejér megyei rendőrök végül összesen hét férfit – G Mihály (31), J. Gábor (25), J. Zoltán (23), K. Zoltán (23), J. László Márió (19), G. László (18), valamint R. Dávid (18) ercsi lakosokat – fogták el, majd gyanúsították meg csoportosan felfegyverkezve illetve fegyveresen elkövetett rablás bűntett és éjjel csoportosan felfegyverkezve illetve fegyveresen elkövetett magánlaksértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

– Jó helyismeretű volt a csoport, tudták, hol laknak idős, sokszor magányos emberek – jellemezte a bandát Bátai alezredes, aki a tettek elkövetésének brutalitásáról is beszélt.

– A banda különböző felállásban összesen kilenc lakásba hatolt be úgy az éjszaka folyamán, hogy az ott tartózkodókat arcukat eltakarva, maszkban, fegyverrel, vagy annak utánzatával, illetve elektromos sokkolóval arra kényszerítették, hogy értékeiket átadják részükre. Nem egyszer „Rendőrség, FBI!” felkiáltással törték rá az ajtót az idős emberekre. Volt olyan eset, ahol azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a házat, ha nem kapnak pénzt. Sok esetben a lakásokat is felforgatták ékszerek és készpénz után kutatva. Három helyen két-két sértett tartózkodott otthon (anya-lánya, anya-fia, illetve férj-feleség), a többi esetben az áldozatok egyedül voltak. A terhükre róható rablások száma ezért összesen tizenkettő. Volt olyan gyanúsított, aki egy rablásban vett részt, de olyan is, aki egyet kivéve, az összesnél jelen volt.

Az elfogásokat követő házkutatások alkalmával símaszkok, gázpisztoly, baseball ütő került elő, és megtalálták azt a benzinedkannát is, amivel fenyegetőztek a rablók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!