2018.08.09. 19:00
A „kimondhatatlan” gnocchi
Nocscsi? Gnokki? Vagy nyokki? Áh, mindegy is: krumplinudli!
Kukacból hernyó, avagy a hazai gnocchi Fotó: PxHere
Hazánkban is egyre népszerűbb az olaszok egyik közkedvelt tésztaétele, a gnocchi. Gyorsan meg is válaszoljuk a felmerült kérdést: „nyokki”-nak ejtjük az étel nevét, melyet magyarul krumplinudlinak is szokás hívni. A gnocchiban az a jó, hogy lényegében bármilyen szósszal fenomenális, legyen az sajt- vagy paradicsomszósz, pesto, netán bolognai ragu.
Az elkészítéshez a következő hozzávalókra van szükségünk: 0,5 kg burgonya, nagyjából 17 dkg liszt, 2 tojás sárgája, ízlés szerint só, fekete bors és egy kevés szerecsendió.
A burgonyát főzzük meg héjastól, majd pihentessük a vízből kivéve mintegy tíz percen át. Ez fontos lépés, hiszen a krumpli így veszít a nedvességtartalmából, melynek köszönhetően könnyebben tudunk majd vele dolgozni. Hámozzuk, majd törjük meg krumplinyomóval, a liszt felét pedig szórjuk a jól áttört, elegyengetett burgonyára. Adjuk hozzá a két tojás sárgáját, majd sózzuk, borsozzuk, s a reszelt szerecsendióról se feledkezzünk meg!
Az egészet úgy kezdjük el összedolgozni, hogy közben a burgonya maradjon langyos – ne legyen forró, de ne is hűljön ki.
Az összedolgozás során a krumplit ne dagasszuk túl, gyors mozdulatokkal érjük el a végső állagot, amely a krumplipogácsa masszájához hasonló. Ebből tépjünk le egy darabot, majd formázzunk belőle kukacot. Ha megvagyunk vele, a kukacból csípjünk le kétcentis darabokat, majd egy villa segítségével „rajzoljunk” rájuk bordákat, mint ahogyan az a gnocchin lenni szokott.
A még nyers krumplinudlikat forró, sós vízben főzzük, egészen addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Onnantól még egy percig főzzük őket, majd hevítsünk olajat egy tűzforró serpenyőben, s abban pirítsuk meg a gnocchik mindkét felét. Ha elkészültek, már csak a kívánt mártás elkészítése vár ránk…