Roppanós, de csak annyira, amennyire kell

2020.06.07. 12:00

Formás combok a sütőből

Ugyan a csirke színe-java leginkább annak melle, azért a finom comboktól se zárkózzunk el!

Szanyi-Nagy Judit

Nem szimpla tört burgonya kerül a hús mellé

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Egyszerűen megsütve is pompás főételt kapunk egy csirkéből. A húst még a sütés előtt körülbelül 20 perccel sózzuk meg, szórjunk magyaros fűszerkeveréket a comb mindkét oldalára, s hagyjuk állni. Ezután tepsibe rakjuk, kevés vizet adunk hozzá, hogy ne főjön, hanem süljön, majd meglocsoljuk étolajjal (vagy zsírral). Mindezt alufóliával letakarjuk, így sütjük ki. Néhány percenként, sütés közben, a saját zsírjával locsoljuk a csirkéket. Amikor a húsok egyik fele már szép színt kapott, levesszük az alufóliát és a másik felére fordítjuk, hogy az is szép színes legyen, megpiruljon.

Köretként petrezselymes burgonyát tálalunk hozzá. A megtisztított, hasábokra vágott krumplit sós vízben megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, végül pedig kevés olajon megfonnyasztott, apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk. Másik elkészítési módja, hogy olajon, kevés víz hozzáadásával, ízlés szerint sózva, petrezselyemzölddel megszórva, többször megkevergetve készre főzzük.

Nem szimpla tört burgonya kerül a hús mellé
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

S hogy a falatok még különlegesebbek legyenek, az ételhez házi majonézt is ajánlunk.

Hozzávalók: 2 darab tojássárgája, só, őrölt fehér bors, 2 mokkáskanál mustár, 3 deciliter olívaolaj, 3 teáskanál citromlé és 2 teáskanál porcukor.

A tojással kezdünk: a sárgákat egy keverőtálba tesszük, majd habverő segítségével elkeverjük azokat a sóval, borssal és a mustárral. Ezután vékony sugárban öntve, lassan, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a szobahőmérsékletű olajat, így keverjük el alaposan az egészet! Végül hozzáöntjük a citromlevet és ismét keverünk rajta egy nagyot. Kóstolást követően ízlés szerint akár további porcukor hozzáadásával ízesíthetjük a házi majonézt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!