Pirított dara, tört burgonya és csirke mellé

2018.12.02. 09:00

Meggymártás, a húshoz illő klasszikus

Főtt hús pirított darával és gyümölcsmártással – a tipikus menzaételek egyike. Ebből most a mártást hoztuk el!

Szanyi-Nagy Judit

A rózsaszín, ízletes, gyümölcsös mártás főtt marhát és pirított darát ölel át

Fotó: mindmegette

Csirkéhez, marhához, mellé dara vagy tört burgonya, mindegy is, édes ízével szó szerint megédesíti az ételt. A meggymártáshoz 400 g magozott meggyet, 5 szem egész szegfűszeget, 70 g búzalisztet, 1 csipet sót, 250 g 20 százalékos tejfölt, 800 ml vizet, 35 g kristálycukrot, 1 csipet őrölt fahéjat és 1 teáskanál citromlét használunk. Kezdésként egy lábosban feltesszük forrni a vizet, majd hozzáadjuk a szegfűszeget, a cukrot, a fahéjat, a sót és a citromlevet. Ha mindez felforrt, beleöntjük az edénybe a magozott meggyet.

A rózsaszín, ízletes, gyümölcsös mártás főtt marhát és pirított darát ölel át

Amíg az elegy újra felforr, a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, ügyelve arra, hogy csomómentes legyen! Mintegy öt perc főzést követően a meggy levéből egy-két merőkanállal a habaráshoz adunk, elkerülve, hogy a mártásunk becsomósodjon. Ezt a tejfölös keveréket folyamatos keverés mellett a mártásalaphoz adjuk; s alaposan kevergetjük, nehogy nokedli legyen a habarásból. Így mintegy három perc alatt kis lángon felforraljuk – majd tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!