Receptek

2013.06.11. 13:51

Házi szörp bodzavirágból

Még nem késtek el azok, akik szeretnének a családnak igazi házi szörpöt kínálni az ebédhez. Az egyik receptet a Pannon Lapok Társasága olvasójától ajánljuk.

Kovalcsik Katalin

A székesfehérvári Ünnepi Könyvhéten az egyik standnál a Pannon Lapok Társaságának kiadásában megjelent receptkönyvek keltették fel a sétálók érdeklődését. Az egyik hölgy szakmai tanácsot kért szerzőinktől. Az agárdi   Baricza Tiborné Terikétől és  a  fehérvári Simon Antalné Zsuzsától  azt tudakolta, lehetséges-e, hogy a sok eső kicsit kimosta a bodza íztartalmát.  A hölgy ugyanis készített  a családjának bodzaszörpöt és úgy találja, hogy kissé ízetlenebb, mint szokott lenni. Terike és Zsuzsa is valószínűsítette, hogy a bodza minőségét esetleg befolyásolhatta az időjárás, hisz elég szélsőséges az utóbbi hónapokban.

A bodzaszörp hűtve a legegészségesebb szomjoltó egyike lehet (Fotó: Melczer Zsolt)

A vásárlók, akik a könyvhéten a míves kiadású receptkönyveket is kerestek, már  a standnál belelapoztak a kiadványokba. A legújabb könyvben van a fehérvári  Takácsné Borsos Gabriella bodzaszörp ajánlata.  E szerint kell hozzá  két liter víz, 2,5 kilogramm cukor,  öt deka borkősav vagy citromsav,  12 bodzavirág - de lehet több is - a tövénél elvágva, három citrom, egy kávéskanál szalicil. A megmosott  bodzavirágokat  egy tíz literes zománcos edénybe tesszük  a többi hozzávalóval együtt. Konyharuhával takarjuk le és naponta kevergessük meg. A hatodik napon, amikor a cukor már feloldódott, ritka szövésű ruhán szűrjük át.Töltsük üvegekbe, nem kell hűtőbe tenni, anélkül is nagyon sokig eláll. Hűteni akkor hűtsük, ha a nagy melegben  hidegebb szörpre, szomjoltóra vágyunk.

A kisapostagi  Kovács Sándorné citromos-narancsos bodzaszörpöt kínál a Befőzések könyvében. Egy citrom, egy narancs, egy kiló cukor, 15 nagy bodza, négy liter víz kell hozzá. A gyümölcsöket felkarikázzuk és minden hozzávalóval együtt egy nagy edénybe pakoljuk. A keveréket három napra hűtőszekrénybe, vagy hűvös helyre tesszük. Naponta egyszer kavarjuk meg, majd három nap elteltével szűrjük le. Mindkét ajánlat  jónak tűnik, érdemes kipróbálni és utána akár össze is lehet hasonlítani a két finomságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!