2013.06.11. 13:51
Házi szörp bodzavirágból
Még nem késtek el azok, akik szeretnének a családnak igazi házi szörpöt kínálni az ebédhez. Az egyik receptet a Pannon Lapok Társasága olvasójától ajánljuk.
A székesfehérvári Ünnepi Könyvhéten az egyik standnál a Pannon Lapok Társaságának kiadásában megjelent receptkönyvek keltették fel a sétálók érdeklődését. Az egyik hölgy szakmai tanácsot kért szerzőinktől. Az agárdi Baricza Tiborné Terikétől és a fehérvári Simon Antalné Zsuzsától azt tudakolta, lehetséges-e, hogy a sok eső kicsit kimosta a bodza íztartalmát. A hölgy ugyanis készített a családjának bodzaszörpöt és úgy találja, hogy kissé ízetlenebb, mint szokott lenni. Terike és Zsuzsa is valószínűsítette, hogy a bodza minőségét esetleg befolyásolhatta az időjárás, hisz elég szélsőséges az utóbbi hónapokban.
A bodzaszörp hűtve a legegészségesebb szomjoltó egyike lehet (Fotó: Melczer Zsolt)
A vásárlók, akik a könyvhéten a míves kiadású receptkönyveket is kerestek, már a standnál belelapoztak a kiadványokba. A legújabb könyvben van a fehérvári Takácsné Borsos Gabriella bodzaszörp ajánlata. E szerint kell hozzá két liter víz, 2,5 kilogramm cukor, öt deka borkősav vagy citromsav, 12 bodzavirág - de lehet több is - a tövénél elvágva, három citrom, egy kávéskanál szalicil. A megmosott bodzavirágokat egy tíz literes zománcos edénybe tesszük a többi hozzávalóval együtt. Konyharuhával takarjuk le és naponta kevergessük meg. A hatodik napon, amikor a cukor már feloldódott, ritka szövésű ruhán szűrjük át.Töltsük üvegekbe, nem kell hűtőbe tenni, anélkül is nagyon sokig eláll. Hűteni akkor hűtsük, ha a nagy melegben hidegebb szörpre, szomjoltóra vágyunk.
A kisapostagi Kovács Sándorné citromos-narancsos bodzaszörpöt kínál a Befőzések könyvében. Egy citrom, egy narancs, egy kiló cukor, 15 nagy bodza, négy liter víz kell hozzá. A gyümölcsöket felkarikázzuk és minden hozzávalóval együtt egy nagy edénybe pakoljuk. A keveréket három napra hűtőszekrénybe, vagy hűvös helyre tesszük. Naponta egyszer kavarjuk meg, majd három nap elteltével szűrjük le. Mindkét ajánlat jónak tűnik, érdemes kipróbálni és utána akár össze is lehet hasonlítani a két finomságot.