Receptek

2013.06.25. 15:23

A meggy után jöhet dzsem sárgadinnyéből

A meggy szezonja még tart, de a sárgadinnyére még várni kell. A legjobb recepteket azonban már most érdemes előkészíteni, felkészülni a befőzésre a hozzávalókkal.

Kovalcsik Katalin

A kisapostagi Kovács Sándor a Pannon Lapok Társasága legutóbb megjelent, nyolcadik  receptkönyvébe  egy meggykompót receptjét küldte be. A leírás szerint kell hozzá három kilónyi meggy, egy kiló cukor, fél deci rum, szalicil.  A gyümölcsöt mossuk meg, magozzuk ki és a cukorral, a rummal együtt tegyük egy nagy tálba. Dobjunk bele egy kis szalicilt és jól keverjük össze. Ezt a műveletet  2-3 napig ismételjük, lehetőleg naponta többször keverjük meg a tálban lévő gyümölcsöt. Addig kell keverni, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ha ez megtörtént, tegyük üvegekbe a meggyet, öntsük fel lével és készen is van a kompótunk. A megmaradt léből kitűnő ivólé készíthető, friss, egészséges és igen jó ízű.

A dzsem nem csupán mutatós, valószínűleg igen finom is (Fotó: Melczer Zsolt)

A sárgadinnyedzsemre ugyan még egy kicsit várni kell, de  a pákozdi  Darányi Ferencné ajánlatát érdemes  kipróbálni annak, aki egyébként is szereti a sárgadinnyét. A dzsemhez vegyünk   tetszés szerinti sárgadinnyét, mérjük le, hogy tudjunk tartani a mennyiséghez a cukorral. A szép, érett  sárgadinnyéket vastagon hámozzuk meg,   vágjuk vékony szeletekre, rakjuk egy porcelántálba, rétegenként cukrozzuk meg. (A sárgadinnye kilójához vegyünk 75 deka cukrot.) Hagyjuk állni másnapig, akkor tegyük fel főni egy darabka vaníliával, és főzzük  15-20 percig. Rakjuk üvegekbe, zárjuk le és nedvesen dunsztoljuk. A sárgadinnyedzsem felhasználása nem tér el a többi dzsemétől, bátran tálalhatjuk sült húsokhoz, de aki szereti, desszertként is nyugodtan fogyaszthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!