Ráckeresztúr

2016.09.23. 18:57

Szeptemberben is szépen szól a fülemüle

Ráckeresztúr - Minden színielőadás más és más. Nincs két egyforma, még akkor sem, ha a szereplők ragaszkodnak a leírt szöveghez. Hát még ha előadás közben improvizálnak, vagy két előadás között költenek újabb jeleneteket

Civil Tudósítónktól

A fülemülével ez történt. Arany János 1854-ben írt költeményét az előszállási Nyúl Mihály átdolgozta: dramatizálta és modernizálta. A darabot Gajdó András nyugdíjas pedagógus rendezte, megmozgatva a fél falut, hiszen a Rozmaring Nyugdíjasklub tagjai mellett szerepel a polgármester, az állatorvos, önkormányzati képviselők, a művelődési ház igazgatója, pedagógusok, mesteremberek, gyerekek. A darabot – közkívánatra – kétszer is bemutatták az előszállási művelődési házban. A próbákon aztán annyira belemelegedtek a szereplők a játékba, hogy újabb és újabb ötletekkel álltak elő, átírtak néhány párbeszédet, betoldottak újabbakat is.

Ráckeresztúron már ezzel A fülemülével álltak a közönség elé. A darab elején elhangzott az eredeti Arany-költemény Nyúl Mihály előadásában, majd következett az önfeledt játék. A siker most sem maradt el. Ültek a poénok, a kacagás és a taps igazolta, jól játszottak, jól dolgoztak. Ismét remek alakítást nyújtott az egymással perlekedő, majd ölre menő Péter és Pál (Stadler Gábor és Ferenczi Károly), a könnyen megvesztegethető bíró és kapzsi hitvese (dr. Bodolai György és Horváthné Flér Henriett) és a teremszolga Magyari Ferenc is. A színen mindvégig jelen lévő asszonyok – Kiss Lászlóné, Kerlang Ferencné, Kovács Imréné, Molnár Klára, Mráz Jánosné, Nyúl Andrásné, Ősi Györgyné, Papp Istvánné, Szekeres Józsefné – hol nevetve, hol szörnyülködve vagy épp csodálkozva kommentálták az eseményeket. Farkas Imre, Előszállás fiatal polgármestere Álmos ügyvéd úr szerepét kapta, s mély átéléssel botladozott, ásítozott gyűrött, félregombolt öltönyében. Költőfi Kálmán (Makovics Dávid) ihletetten szavalt, rímekben keresve megoldást a problémára. A telefonjukat, tabletjüket nyomkodó, egymással SMS-ben „beszélgető” gyerekek (Farkas Luca, Kristóf Ágnes, Tábi Sára) szemtelen válaszokat adtak az őket faggató felnőttnek (Tábiné Nyúl Gabriella), aki nosztalgikus hangulatban idézte fel a régmúltat, amikor még gulibának nevezték a tolltartót, s könyvekből sajátították el a tudományt. Egyetlen színtársulat sem nélkülözheti a súgót, e fontos feladatot Katona Lászlóné látta el, a kulisszák mögött éberen követve az eseményeket.

Az előadást követően dr. Szentes-Mabda Katalin Dóra, Ráckeresztúr polgármestere és Lisziné Hunyadi Hajnalka alpolgármester Fülemüle feliratú, színházi maszkokkal díszített tortával köszönte meg az előszállásiak vendégjátékát. A különleges édességet Skoperda Péter cukrászmester készítette. Meglepetéssel készült dr. Gulyás Antal és Krausz Károly is, akik a székesfehérvári tanítóképzőben Gajdó András osztálytársai voltak: a magyar dráma napján díszoklevelet adtak át régi barátjuknak sikeres rendezői munkája elismeréseként. Megható jelenet volt, ahogyan a három barát felelevenítette néhány közös diákkori élményét.

A fülemüle sokak örömére szeptemberben is szépen dalolt. A lelkes csoport már a folytatást tervezgeti. Vajon Nagykarácsony, Baracs, Mezőszilas vagy Pusztaszabolcs lesz a következő állomás?

Gajdó Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!