Programok

2011.06.09. 13:16

Pükösdi szentmisék, istentiszteletek

Pünkösd ünnepe alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői Budapesten, Esztergomban és Debrecenben tartanak ünnepi szentmisét, istentiszteletet.

MTI

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspök Konferencia elnöke pünkösd vasárnap délelőtt az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét - közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatala az MTI-vel.
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezi pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében a Karizmák ünnepe a családok évében elnevezésű rendezvényt, amely a főegyházmegye ifjúsági és családi napja. Az eseményen délután pódiumbeszélgetést folytatnak Erdő Péterrel, utána pedig szentmisét tartanak.
Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök pünkösdvasárnap délelőtt, a debreceni református Nagytemplomban úrvacsorával egybekötött istentiszteleten hirdet igét - tájékoztatta az MTI-t a Tiszántúli Református Egyházkerület hivatala.
Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke közölte: pünkösdvasárnap délelőtt hirdet igét a budapesti Deák téri evangélikus templomban. A szertartáson megemlékeznek a templom 200 évvel ezelőtti megalapításáról, ennek keretében három emléktáblát is avatnak, amelyen részt vesz Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, illetve szlovák és osztrák evangélikus egyházi vezetők.
Az istentiszteleten arról is megemlékeznek, hogy a Deák téri templomban eredetileg három nyelven, magyarul, németül és szlovákul is tartottak szertartásokat. Az egyik felavatandó tábla erre hívja fel a figyelmet, a másik Jan Kollár, itt szolgált szlovák lelkészről, míg a harmadik Székács József szuperintendens (akkori püspök) és Győri Vilmos evangélikus íróról, akadémikusokról emlékezik meg - mutatott rá.
Gáncs Péter elmondta, pünkösdhétfőn a fővárosi Markó utcai börtönben hirdet igét a fogva tartottaknak.
A keresztény egyház annak emlékére tartja pünkösd ünnepét, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra. A húsvétot követő ötvenedik napra esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!